Józsefvárosi és újbudai programok nyerték el a „Díj a Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016” elismeréseket

 

2016. október 6-án, a Bálna Budapest rendezvényközpontban került megrendezésre a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) „Gazdaságélénkítés, vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés Budapesten” című közös, ünnepi díjátadó rendezvénye. Az eseményen elsőként a BVK által alapított, „Díj a Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016” díjat adták át. 

30133179666_28984ffbae_z
Díj a Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016, további fotókért kattintson a képre!

A BVK a kiemelkedő fővárosi vállalkozásfejlesztési kezdeményezések ismertségének és elismertségének növelése érdekében díjat alapított „Díj a Budapesti Vállalkozások Ösztönzéséért 2016” néven. A díj célja olyan nonprofit, önkormányzati vagy vállalkozói kezdeményezések, projektek, ill. programok elismerése, amelyek a vállalkozók ösztönzésére, inspirálására és tevékenységük segítésére irányulnak, és olyan kiemelkedő, követésre érdemes jó gyakorlatot jelentenek, amelyek mintául szolgálhatnak további eredményes kezdeményezések megvalósításához.

A BVK az idei évben a Díj a Budapesti Vállalkozások Ösztönzésért 2016 díjat a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. részére a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ programja elismeréseként, valamint Újbuda Önkormányzata és az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület részére az Újbudai Spin-Off Klub és az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat programjaik elismeréseként adta át. E két kiemelkedő, önkormányzati együttműködésben megvalósuló projekt követésre méltó, példaértékű jó gyakorlatot jelent, a teljes fővárosra és több magyarországi nagyvárosra is pozitív hatással vannak.

A díjat Dr. Bagdy Gábor adta át Dr. Kocsis Máté Józsefváros polgármesterének, és Dr. Molnár László Újbuda alpolgármesterének.

67_adz_20161006_
Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese

A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ 2012. őszén kezdte meg működését Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. partnerségében. Célja a kerületben a gazdaság élénkítése, a munkahelyteremtés elősegítése, a fiatalok vállalkozók támogatása, kezdő vállalkozások elindítása és a kerületi vállalkozások segítése. A program hatására új vállalkozások indultak el a kerületben, a programokon résztvevők üzleti ismereteinek gyarapodása mellett vállalkozói szemléletük is fejlődik, és alkalmuk nyílik üzleti kapcsolatok építésére is.

Az Újbudai Spin-Off Klub és az Újbudai Hallgatói Startup pályázat Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata és a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának oktatói kollektívájára épülő Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Közhasznú Egyesület partnerségében működik 2014. őszétől. A program célja az újbudai felsőoktatási innovációs potenciál piaci hasznosulásának elősegítése ifjúsági startup vállalkozások indulásának katalizálásával.

A program hatására javult a vállalkozói karrierkép a célcsoportban, az elindult vállalkozások pedig követendő mintaként szolgálnak az adott felsőoktatási intézmények hallgatói körében.

„A fővárosi vállalatok és vállalkozások mindig is a motorjai voltak a magyar gazdaságnak. Mára a Budapesten működő vállalatok, mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokon hazánk nemzeti össztermékének közel egyharmadát állítják elő. Az itt bejegyzett vállalkozásoknak köszönhetően Budapesten a legalacsonyabb a munkanélküliség, az országban a főváros rendelkezik a legfőbb tőkevonzó képességgel” –mondta megnyitó beszédben Dr. Kiss Zoltán, aki a BKIK legfontosabb céljaként azt emelte ki, hogy valódi érdekvédelmi és szolgáltató intézménnyé váljon az összes budapesti vállalkozás számára. „Ennek érdekében szeretnénk bővíteni az elérhető szolgáltatások palettáját, elérni a vállalkozási feltételek javítását Budapesten, és segíteni a fővárosi cégek piacra jutását mind Magyarországon, mind az Európai Unióban és mind a világ összes országában” – nyilatkozta a kamara elnöke.

74_adz_20161006_
Dr. Molnár László Újbuda alpolgármestere és Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy a Magyarországon a kis- és középvállalkozások rendkívül fontos szerepet töltenek be, mivel a foglalkoztatás 70%-át biztosítják. A kormány stratégiai partnernek tekinti a kis- és középvállalkozásokat, kiemelten kezeli a vállalkozásfejlesztést, melynek elősegítésére számos eszközt alkalmaz, többek között hitelprogramokat, uniós forrásokat. „A 2014-2020-as időszakban az európai uniós forrásokból mintegy 900 milliárd forintot fordítunk a KKV-k versenyképességnek javítására” –tette hozzá az államtitkár.

Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a főváros vezetősége arra törekszik, hogy a vállalkozások számára a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa, támogatják  a startupokat és a kezdő vállalkozásokat is munkahelyek teremtésében, a munkák kivitelezésében. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy Budapest hatalmas lehetőséget rejt magában, versenyelőnyei között kiemelkedő a földrajzi elhelyezkedés, és a természeti környezet. Az Economist Intelligence Unit 2015-ös felmérése szerint, 140 világváros között, a kibővített szempontrendszer alapján az 50. helyről előrelépett a 24. helyre.

30133152216_f36064f498_z
Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke ismertette a Budapesti Gazdaságfejlesztési és Munkahelyteremtési Stratégia legfrissebb eredményeit, melyek szerint idén júniusig 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, 42 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság a tavalyi évhez, és 122 ezer fővel a 2010-es évhez képest. Ez a növekedés négyszerese az uniós átlagnak, míg a 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta a fele a 2010 évinek.

Szalai Piroska és Kiss Zoltán, a BKIK elnöke bejelentették, hogy BVK – BKIK Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programja néven elindult a BVK BKIK közös programja.

Az eseményen a BKIK által adományozott, további díjakat adtak át a gazdasági életben, a vállalkozói tevékenységben és a főváros fejlesztésében, a szolgáltatás területén folyamatosan kiegyensúlyozott, kiemelkedő eredményeket elért gazdálkodó szervezetek, valamint a kamarai közéletben, a fővárosi, szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel folytatott kapcsolatok ápolásában kiemelkedő tevékenységet végzők számára.