Kecskemét, a startupbarát város

 

A Startup Europe Díj magyarországi fordulóján különdíjat kapott Kecskemét helyhatósága, mint a Startupok számára legjobb önkormányzat.

 width=

A Startup Europe Awards (SEUA) az Európai Bizottság és a Finnova Alapítvány kezdeményezése, melyet az Európai Parlament elnöke, az Európai Régiók Bizottságának elnöke, valamint a Gazdasági és Szociális Bizottság alelnöke is támogatott. Célja, hogy összefogja az európai startup-színtér szereplőit, lehetőséget teremtsen az együttműködésre és a legjobb gyakorlatok átadására, valamint biztosítsa a legígéretesebb startupok nemzetközi bemutatkozását.

A SEUA-t hagyományosan helyi, regionális, országos és európai szinten rendezik meg. 2019-ben a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) lett a SEUA magyar országmenedzsere, és ennek kapcsán az addig elsősorban a fővárosi innovatív vállalkozásokra összpontosító BVK a 10. Be Smart startup versenyét országos szinten hirdette meg. A megmérettetésre végül Budapesten kívül további 16 városból érkeztek versenyzők. A Be Smart verseny egyben a SEUA magyar fordulójának előválogatója is volt. Arra, hogy kik a 16 kategória legjobbjai, november 28-án, a Startupok Éjszakáján derült fény. A Startupok Éjszakáján, a főváros által támogatott legnagyobb startup-rendezvényen idén 80 startup és 30 vállalkozásfejlesztő szervezet mutatkozott be, köztük határon túli magyar vállalkozók, Budapest digitális partnervárosa, Düsseldorf képviselői, a bécsi vállalkozásfejlesztési ügynökség és az Izraeli Nagykövetség is. Összesen 14 országból érkeztek kiállítók, akik mintegy ezer regisztrált látogatóval találkozhattak.

A SEUA magyar fordulóján nem csak a startupokat díjazták, hanem különdíjakat is átadtak a Legjobb női startupper, a Startupokat leginkább támogató média, valamint a Startupok számára legjobb önkormányzat kategóriában. Utóbbi kategória különösen fontos a BVK számára, hiszen 2018-ban – nem utolsósorban a közalapítvány munkájának elismeréseként – Budapest vehette át a Best Public Administration for Startups európai szintű különdíját Brüsszelben. Ezért nem is volt kérdéses, hogy a hazai versenyben is meghirdetik a startupbarát közigazgatás kategóriát, keresve a startupokat leginkább támogató magyar várost, önkormányzatot. „Nagyon jó pályázatok érkeztek, nagy örömömre szolgál, hogy egyre több hazai önkormányzat járul már hozzá nagyszerű innovatív programjai révén a helyi ökoszisztéma fejlődéséhez. A zsűri döntése értelmében Kecskemét városa nyerte meg ezt a díjat, hisz a város remek lehetőségeket nyújt a fiatalok számára, hogy a gyakorlatban is jól hasznosítható ismereteket megszerezve tudjanak startupokat, vállalkozásokat indítani” – értékelte a versenyt Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy a város képviselőinek a IV. Kecskeméti Gazdaságfejlesztési Fórumon, 2019. december 17-én átadta a verseny oklevelét.

 width=

Kecskemét városa az „5letből jövő!” elnevezésű játékos vállalkozói vetélkedővel pályázott a versenyre. „Kecskeméten az ifjúság minden szempontból prioritást élvez. Úgy vélem, fel kell nőnie egy olyan generációnak, amely tehetségével, tudásával, ötleteivel megfelelő anyagi körülményeket tud teremteni önmagának és családjának, magabiztosan mozog a gazdasági szférában és a pénzügyekben. Kell egy generáció, amelyet nem lehet megszédíteni devizahitelekkel, és nem lehet átverni munka nélkül nagy hozamokat ígérő befektetések ígéretével. Így született meg az 5letből Jövő is, amely nagyon népszerű lett a fiatalok körében” – nyilatkozta a díj kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.