A Budapesti Vállalkozásfejlesztési közalapítvány 2024-ben ismét megrendezi nagysikerű Smart Budapest Fórum konferenciáját, a mostani alkalommal az Egyensúly Intézet társszervezésével. A rendezvény középpontjában a „Hogyan lesz Budapest Kelet-Közép-Európa fővárosa?” kérdéskör áll majd.  Olyan témákat  fogunk érinteni mint a lakosságcsökkenés megállítása, a város vonzerejének növelése a kreatív fiatalok és innovatív cégek számára, vagy a vállalkozások bevonása a városfejlesztésbe, lakásfejlesztésbe, az üresen álló lakások kezelése, valamint az inspiráló közösségek kialakítása.

Az élhető nagyváros a világon mindenütt a gazdasági növekedés motorja, az innováció központja, valamint a fenntartható jóléti társadalom egyik alapja. Hiszünk benne, hogy Budapest fejlesztése nemzeti (köz)ügy, hiszen egy gazdaságilag vonzó és az egész régió számára inspiratív világváros nélkül egy országot szükségszerűen a gazdasági, kulturális és politikai középszerűség jellemzi. Hiszünk abban, hogy Budapestet – mint a kelet-közép-európai régió új fővárosát – vissza lehet és vissza is kell emelni a régió térképére.

A BVK a rendezvény keretében életre kíván hívni egy olyan díjat, amellyel elismeri a budapesti kerületek okosváros[1] -fejlesztésekkel kapcsolatos erőfeszítéseit. A Smart Budapest Fórumon a legjobb 2023-ban lezárult, vagy jelenleg folyamatban lévő, de legkésőbb 2024 június 30-ig lezáruló kerületi okosváros-projektet kívánjuk ezáltal kitüntetni a résztvevők közönségszavazatai alapján. Nem titkolt célunk, hogy az általunk adományozott díj védjeggyé is váljon, melynek egyedi designját a BVK megtervezteti és a díjazottnak a hozzá kapcsolódó brand bookot és logócsomagot is átadja. Így az rákerülhet minden kommunikációs anyagra a későbbiekben, és akár az adott projekt helyszínére is kihelyezhető, méltán hirdetve, hogy az 2023 leginnovatívabb kerületi okosváros-fejlesztése.

A 2023 leginnovatívabb kerületi okos város fejlesztése díj pályázati feltételei:

 • A díjat a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Kuratóriumi Elnöke adományozza a Smart Budapest Fórumon legtöbb közönségszavazatot elért pályázat számára.
 • Pályázni 2024. február 1-ig lehet az alábbi linken elérhető pályázati űrlap kitöltésével.
 • Pályázni a 23 budapesti kerületi önkormányzat jogosult.
 • Pályázni 2023-ban lezárult, vagy jelenleg folyamatban lévő, de legkésőbb 2024 június 30-ig lezáruló kerületi okos város projektekkel lehet.
 • Pályázni kerületenként maximum 2 projekttel van mód.
 • Pályázni az alábbi kategóriákban megvalósuló projektekkel lehet:

→ Kezdeményező városkormányzás

→ Okos emberek

→ Okos gazdaság

→ Fenntartható erőforrások

→ Okos mobilitás

→ Városi életminőség[2]

A pályázatok elbírálásának menete

A Közalapítvány első körben a benyújtott pályázatok érvényességét vizsgálja:

 1. Benyújtási kritériumok:
  – a jelentkezést határidőn belül nyújtották be,
  – a jelentkezés a megfelelő felületen történt,
  – az űrlap a megfelelő tartalommal került feltöltésre
 2.  Jogosultsági kritériumok:
  – A jelentkező megfelel a meghatározott pályázói körnek
 3.  Pályázatok minősítése
  Első körben az érvényes jelentkezéseket a Közalapítvány – szükség esetén szakértő bevonásával – értékeli. A hat legmagasabb pontszámot elérő pályázat felkerül a smartbudapestforum.bvk.hu oldalra, ahol egyenként bemutatjuk a projekteket és social media marketing kampány kíséretében online szavazást indítunk. A kampány során lehetőség van a kerületi lakosság számára is promótálni a projekteket és szavazásra buzdítani. A 3 legtöbb szavazatot elérő pályázat bekerül a Smart Budapest Fórum hivatalos programjába és rájuk a rendezvény végéig szavazhatnak a résztvevők egy online felületen keresztül. A győztes pályázatot a szavazás lezárását követően a délutáni díjátadó ceremónián hirdetjük ki. A díjat a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Kuratóriumi Elnöke adja át.

[1] Az okos város értelmezése kapcsán számunkra hivatkozási alap a 2019-ben jóváhagyott Smart Budapest Okos Város Keretstratégia és ennek előzményei, a Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció, és Budapest Okos Város Jövőképe.

[2] Fókuszterületeket lásd: Smart Budapest Okos Város Keretstratégia; 16. p.

A pályázatra az alábbi űrlap kitöltésével tudja nevezni a kerületi fejlesztését:


2023 leginnovatívabb kerületi okos város fejlesztése
Megismertem, és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.