Együttműködésről állapodott meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Pekingi Befektetésösztönzési Szolgáltató Központ (Beijing Investment Promotion Service Center, BIPSC).

 width=

2019. október 18-án Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és Su Hong, a Pekingi Önkormányzathoz tartozó BIPSC vezérigazgató-helyettese Budapesten aláírták a két szervezet közötti együttműködési szándéknyilatkozatot. A két, gazdaságfejlesztési fókuszú szervezet célja a pekingi és budapesti mikro-, kis és középvállalkozások, startupok és egyéb gazdasági és szakmai szervezetek közötti tapasztalatcsere ösztönzése. Az együttműködés keretében rendszeresen informálják egymást a vállalkozások számára nyitva álló lehetőségekről, az általuk szervezett nemzetközi startupversenyekről, valamint megosztják egymással a vállalkozásfejlesztés területén összegyűlt jó gyakorlatokat.

Szalai Piroska elmondta: hasonló megállapodást eddig csak a szomszédos államok és Düsseldorf vállalkozásfejlesztési szervezeteivel kötött a BVK, ezek kedvező tapasztalatai alapján nagy várakozásokkal tekintenek a pekingi együttműködés elé is. A BVK kuratóriumi elnöke kihangsúlyozta, hogy egyre több magyar startup érdeklődik a kínai piac nyújtotta lehetőségek iránt, és arra is volt példa, hogy neves kínai versenyen ért el kiemelkedő helyezést egy magyar-kínai vegyes tulajdonú technológiai cég.

Su Hong kifejtette: azért Budapestet keresték fel, mert a régióban itt a legerősebb a gazdaság növekedése. Úgy vélekedett, hogy a vállalkozók nincsenek magukra hagyva az üzleti életben vagy a befektetőkeresésben, hanem a BVK-hoz és a BIPSC-hez hasonló szervezetek támogatására is számíthatnak. Várják, hogy a két szervezet együttműködése révén a magyar és a kínai vállalkozások piaci helyzete is javuljon. A maguk részéről a Peking mellett működő innovációs parkban is várják az érdeklődő magyar vállalkozásokat, valamint kínai befektetőknek is bemutatnák az ígéretes cégeket, projekteket.

A BIPSC delegációja a BVK mellett felkereste a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát, valamint a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központot is.