Kisgyermekes szülőt foglalkoztat? Akár évi 342 ezer forintot spórolhat!

 

Akár évi 342 ezer forintnyi közterhet takaríthat meg az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. Számításaink szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett szülő után nem veszik igénybe az adókedvezményt.

2016 első négy hónapjában majd 38 ezer kismama és kispapa alkalmazását segítette a Munkahelyvédelmi Akció.  Azonban számításaink szerint ez mindössze a jogosultak 40 százaléka. Vagyis 60 ezer kisgyermekes munkavállalót alkalmaznak úgy, hogy jogosan járó adókedvezményt a vállalkozó nem veszi igénybe.

Annak a vállalkozásnak, amelyik anyasági ellátásban (GYES, GYED, GYET) részesülő, vagy részesült kismamát alkalmaz, jelentős összegű adókedvezmény jár: A foglalkoztatás első két évében 28.500 forintot, a foglalkoztatás harmadik évében 14.500 forintot spórolhat havonta. Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény öt évig vehető igénybe. Az első három évben 28.500 forinttal az utolsó két évben 14.500 forinttal kevesebb közterhet fizet a munkáltató az államkasszába.

A kedvezmény igénybevétele egyszerű. Mindössze egy igazolás kell hozzá, amelyet a munkavállaló kérelmére az ellátást folyósító szerv állít ki. Tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónapig (háromgyermekeseknél akár 5 évig) jár a kedvezmény, így nemcsak az újonnan felvett, hanem a már hónapok vagy évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A vállalkozó a gyakorlatban az ún. havi adó- és járulékbevallásban (az ún. ’08-as bevallásban) tudja érvényesíteni a közteher-kedvezményt.

Míg a Munkahelyvédelmi Akció a kisgyermekesek foglalkoztatását, addig GYED EXTRA közvetlenül segíti azokat a szülőket, akik három évesnél kisebb gyermekükről gondoskodnak a munka mellett. Hiszen a munkabér mellett a GYED is jár. Így ha a bérszámfejtőnek feltűnik, hogy van GYED EXTRÁ-t igénybevevő munkavállaló, érdemes megnéznie, hogy a cég az adókedvezményeket igénybeveszi-e.

A GYED EXTRA sikerét bizonyítja a NAV statisztikai adatsora. Míg 2013-ban alig több mint 2 ezren dolgoztak a gyes mellett, addig 2015-ben már a tízszerese, majd 23 ezer kisgyermekes szülő vállalt munkát a gyes, illetve a gyed mellett legálisan.

A polgári kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a magyar családokat. Az elmúlt időszakban a kormány kedvezőbb adórendszert, családi adócsökkentéseket vezetett be, illetve foglalkoztatási programokat indított. Emellett abban is segíteni szeretnénk, hogy a magyar családok olcsóbban juthassanak saját otthonhoz, és a lakásfenntartási költségeik jelentősen mérséklődjenek. Célunk, hogy a családok megerősödjenek és előrébb léphessenek.

Budapest, 2016. június 25.

 Nemzetgazdasági Minisztérium