Kíváncsiak voltunk  a budapesti és pest megyei kkv-k jelenlegi helyzetére, illetve jövővel kapcsolatos várakozásaira, ezért készítettünk egy kutatást, amely során ezekre kérdeztünk rá.* 

 723 kkv válaszolt a kérdéseinkre, amelyek 72,8%-a budapesti, 27,2%-a pest megyei székhelyű. A válaszadó vállalkozások csoportja foglalkoztatottak, tevékenységi körök, szervezeti forma és árbevétel szempontjából is heterogén. 

A leggyakrabban előforduló szervezeti forma a kitöltők között a Kft., de választ adtak kérdésünkre Bt-k, Zrt-k, Kkt-k, szövetkezetek és nonprofitok képviselői is. 

Foglalkoztatottak számát tekintve a válaszadó kkv-k 43,4%-a 2-4 főt alkalmaz, de jelentős azon válaszadók száma is, akik 1 vagy 5 és 9 fő között alkalmaznak munkavállalókat (15,2%, illetve 19,8%). Találunk még a kitöltők között olyan vállalkozásokat, akik egyáltalán nem alkalmaznak munkavállalót, illetve olyanokat is, akik 200 és 249 fő között foglalkoztatnak. 

A válaszadó vállalkozások 61,1%-a 0-100 millió forint nettó árbevételt realizált 2021-ben. A második legnagyobb árbevétellel rendelkező válaszadó vállalkozások aránya 15,1%, ők 101-250 millió forint árbevételt értek el a tavalyi év során.  De találunk közöttük olyan vállalkozást is, aminek több mint 20 milliárd forint volt a nettó árbevétele 2021-ben.

Ha pedig tevékenységi körök szerint nézünk rá a felmérést kitöltő kkv-kra, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbbjük (18,1%) kereskedelemmel vagy gépjárműjavítással foglalkozik. 10% felett vannak a válaszadók között az építőipari és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet űzők. Továbbá választ adtak a kutatás kérdéseire –  a teljesség igénye nélkül – a feldolgozóipar, a humán-egészségügy és szociális ellátás, a pénzügyi-biztosítási tevékenység és az információ és kommunikáció kategóriába tartozó kis- és középvállalkozások is. 

kkv-kutatas-infografika

Áremelkedés, létszámgazdálkodás és önkormányzati beszerzések

A megkérdezett vállalkozások esetében leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora áremelkedést érzékeltek idén a beszerzéseik során, ők mennyivel emelték az áraikat és várhatóan hogyan alakul majd a létszámgazdálkodásuk az év végével bezárólag, de önkormányzati beszerzésekkel kapcsolatos kérdésekre is választ kaptuk a kutatás során. 

A kutatás eredményeiről részletesen novemberben fogunk beszámolni!

*Az itt szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem tekinthetőek reprezentatívnak. Forrás: 21 Kutatóközpont