Kormány.hu – Az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a digitális átalakulás

 

A társadalmak egyik legnagyobb kihívása a nagy sebességgel történő digitális átalakulás – fejtette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Madridban egy konferencián.

 width=
Balról jobbra: Dobai Tibor, a Route4U GIS specialistája, Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, Wilcsek Médea, a BVK kommunikációs menedzsere, Bántó Ruben,az Electromega CEO-ja

A visegrádi országok és Spanyolország digitális jövőjéről rendezett eseményen egyebek mellett a digitális átalakulásáról, az intelligens városüzemeltetésről és az ezekkel összefüggő üzleti lehetőségekről tanácskoztak.

Lepsényi István előadásában ismertetett több, ezen a területen hozott magyar kormányzati lépést, így például a Digitális jólét programot, a Modern városok programot, és az Ipar 4.0 programot, illetve beszélt az elektromobilitás magyarországi térhódításáról.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az innovációt nézve Budapest, Madrid, valamint a többi visegrádi ország fővárosa egyaránt az uniós átlag feletti értéket mutat az európai regionális versenyképességi indexben.

Hozzátette, a BVK a Budapesthez hasonló városokkal szeretne kapcsolatot kialakítani az innováció területén azért is, hogy a kis- és közepes vállalkozások jobban be tudjanak kerülni az európai vérkeringésbe. Példaként említve az elektromos meghajtású kukásautókat gyártó Electromega, valamint a mozgáskorlátozottak számára járdatérkép-alkalmazást fejlesztő Route4U nevű startup vállalkozásokat, amelyek bemutatkozási lehetőséget kaptak a rendezvényen.

A visegrádi csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett madridi eseményen lengyel, cseh és szlovák szakemberek is ismertették országaik eredményeit és projektjeit.

Forrás: Kormány.hu