Idén májusban 6,8, az év első öt hónapjában 5,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. A magyar reformok működését is jelző 35 hónapja tartó növekedés várakozásunk szerint az év során tartósan magas maradhat, köszönhetően egyebek mellett a foglalkoztatás bővülésének, a dinamikusan emelkedő béreknek, az alacsony inflációnak és a személyi jövedelemadó-csökkentésnek.

A naptárhatással igazított adatok 5,7 százalékos bővülést mutatnak, amellyel a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése májusban éves alapon jelentősen meghaladta az Európai Unió 2,8 százalékos átlagát.

A forgalom összetevőit tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 4,4 százalékos, míg a nem-élelmiszer-kiskereskedelem 6,8 százalékos növekedést mutatott. Ez utóbbi teljesítményében komoly szerepet játszott a csomagküldő szolgálatok forgalmának jelentős, 18,4 százalékos emelkedése, amely az interneten végrehajtott vásárlások számának emelkedését tükrözi. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a statisztika a nem-élelmiszer-kiskereskedelembe sorolja az egyre népszerűbbé váló online élelmiszer rendeléseket is, valamint azt, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma már 2014-ben meghaladta a válság előtti rekordszintet, és ezen a területen a családok kiegyensúlyozott költekezésre törekednek minden időszakban.

Várakozásaink szerint a közel három éve tartó kiskereskedelemi forgalombővülés az idei évben továbbra is megmaradhat. Ezzel párhuzamosan a háztartások fogyasztásának növekedése is tovább nőhet, amelynek hátterében több tényező áll: a kedvező munkaerő-piaci folyamatokkal összhangban tovább javul a családok jövedelmi helyzete, az alacsony inflációs környezet növeli a bérek reálértékét, valamint a kormányzat intézkedései is támogatják a fogyasztás élénkülését. Ugyanakkor a háztartások jövedelmének erőteljes növekedéséhez képest a kiskereskedelem bővülése mérsékeltebb, ami azt jelenti, hogy továbbra is erős megtakarítási hajlandóság jellemzi a háztartásokat, ami egyben további fogyasztásnövekedést is jelez, hiszen a korábban elhalasztott vásárlások miatt még van érdemi mozgásterük a családoknak.

 Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium