Innovatív finanszírozási lehetőségekkel, ingyenes tanácsadási és vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokkal, a külpiacra lépést segítő programokkal ismerkedhettek meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Kreatív és kézműves vállalkozások növekedési lehetőségei a budapesti jó gyakorlatok tükrében címmel rendezett workshopjának résztvevői október 1-én, csütörtökön. A rendezvényen sikeres magyar kreatívipari vállalkozónők is bemutatták kollekcióikat és meséltek vállalkozásuk történetéről.

A Budapest Design Hét ideje alatt tartott rendezvény első kerekasztal beszélgetésének résztvevői a kreatív és kézműves vállalkozások külpiacra lépési lehetőségeit elemezték.

A beszélgetés kezdetén Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke elmondta, hogy 2012-2014-ben a közalapítvány két uniós programban is részt vett, az egyik a fiatal vállalkozók, a másik a kézművesiparbeli vállalkozások fejlesztéséről szólt. „Bár a projektek lezárultak, ez a két célcsoport továbbra is a BVK fókuszterületei közé tartozik. Nem csak figyelemmel kísérjük a kézműipari kreatív vállalkozások életét, hanem igyekszünk számukra olyan lehetőségeket nyújtani, amelyekkel a későbbiekben hatékonyan tudnak élni, emellett szeretnénk bemutatni ezeket a vállalkozásokat, jó gyakorlatokat hazai és nemzetközi színtéren is.”

Kreatív és kézműves vállalkozások külpiacra lépési lehetőségei – kerekasztal beszélgetés: Mészáros Mónika Alíz, EU projekt igazgató, Tenderauditor Kft., Szalai Piroska, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Puskás Ágnes, az Enterprise Europe Network igazgatója. (Képgalériáért kattintson a képre!)
Kreatív és kézműves vállalkozások külpiacra lépési lehetőségei – kerekasztal beszélgetés:
Mészáros Mónika Alíz, EU projekt igazgató, Tenderauditor Kft., Szalai Piroska, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Puskás Ágnes, az Enterprise Europe Network igazgatója. (Képgalériáért kattintson a képre!)

A workshop aktualitásához hozzájárult, hogy a Fővárosi Közgyűlés által júniusban elfogadott Budapesti Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájának megfelelően a közeljövőben a BVK megújítja mikrohitelezési tevékenységét. A stratégia megfogalmazása szerint „a szolgáltatásfejlesztés célja a fiatal, a kreatív és a női vállalkozók mikrovállalkozásainak fejlesztési forráshoz jutásának ösztönzése, biztosítása.” „A kreatív vállalkozások között nagyon magas a női vállalkozások aránya” – tette hozzá Szalai Piroska.

Mészáros Mónika Alíz, a TenderAuditor Kft. EU projekt igazgatója a vállalkozások külpiacra lépésének fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy a magyarországi piac mérete és esetenkénti beszűkültsége miatt a vállalkozóknak már a kezdetektől érdemes nemzetközi szintekben gondolkodni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt segítik az olyan ingyenesen igénybe vehető finanszírozási és egyéb tanácsadási szolgáltatások, amilyeneket például az Enterprise European Network nyújt, amely az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata.

Az Enterprise European Network képviseletében Puskás Ágnes igazgató elmondta, hogy a hálózat feladata a kis- és középvállalkozásokat az egységes európai piacon különböző szolgáltatásokkal segíteni. „Tájékoztatást nyújtunk mindenféle elérhető finanszírozási lehetőségről, személyes tanácsadást biztosítunk a vállalkozásoknak, a világ 63 országában működő partnerirodákkal közösen üzletember találkozókat szervezünk” – sorolta az igazgatónő. Ágnes elmondta, hogy mivel az üzleti siker legfontosabb eleme a tájékozódás a versenytársakról, olyan gyakornoki programot is működtet a hálózat, mely során a résztvevőknek lehetőségük nyílik időszakosan a külföldi versenytársaknál dolgozni.

A beszélgetés során szó esett még a fiatal vállalkozásoknak szóló „Erasmus – fiatal vállalkozóknak” programról, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a TenderAuditor Kft. által kínált lehetőségekről, valamint az ágazathoz kapcsolódó Európai Uniós pályázatokról és a GINOP programokról.

Kreatív és kézműves vállalkozások növekedési lehetőségei – jó gyakorlatok – kerekasztal beszélgetés: Szőnyi Kinga, az EchoTv műsorvezetője, Nagy Gézáné, a Nagy Lovas Kft. ügyvezető igazgatója, Hampel Katalin ruhatervező, Pásztor Anni ruhatervező. (Képgalériáért kattintson a képre!)
Kreatív és kézműves vállalkozások növekedési lehetőségei – jó gyakorlatok – kerekasztal beszélgetés: Szőnyi Kinga, az EchoTv műsorvezetője, Nagy Gézáné, a Nagy Lovas Kft. ügyvezető igazgatója, Hampel Katalin ruhatervező, Pásztor Anni ruhatervező. (Képgalériáért kattintson a képre!)

A program folytatásaként divatbemutatóra került sor, melyen a második kerekasztal résztvevőinek – Hampel Katalin és Pásztor Anni ruhatervezők, illetve a Nagy Gézáné ügyvezető igazgató által képviselt, Nagy Lovas Kft. kollekcióit mutatták be a modellek. Az ezt követő kerekasztal beszélgetésen a három üzletasszony vállalkozásuk kezdőlépéseiről, sikereikről, fejlődésükről és a külföldi piacra lépésük történetéről meséltek.

A vállalkozások közös pontja, hogy még a rendszerváltás előtt alapították őket, az üzletasszonyok jó barátságban vannak egymással, esetenként közösen dolgoznak.

„A legszebb dolgok akkor készülnek, amikor valakinek a szerelme a munkája” – mondta Pásztor Anni, aki férjével családi vállalkozásként indította el cégét. Modelljeiben kombinálja a szőrme, bőr, szövet és goblein anyagokat, célja olyan ruhadarabok előállítása, amik a mindennapokban hordhatóak, de van bennük valami különleges. Anni jól ismeri vevőkörének tagjait, akiket arra inspirál, hogy próbáljanak ki merészebb darabokat is. Bár jobban kedveli a személyes kapcsolat kialakítását vevőivel, fontosnak tartja cége internetes jelenlétét, és webáruház működtetését. Beszámolt róla, hogy esetenként külföldi üzleti utakra megy, úticéljai között szerepelt Dubai és Párizs, de Erdélybe is meghívást kapott, ahol az ottani bemutatóhoz a gyergyószentmiklósi tánccsoport tagjait kérte fel modellnek.

Hampel Katalin közel 30 éve egy barátnőjével kezdte el vállalkozását, melynek keretein belül eredeti népi ruhákat alakítottak át, és ezeket más kézműves termékekkel együtt bécsi üzletükben árulták. Mai modelljei régi magyar viseletek modernkori adaptációjaként jelennek meg. Katalin egy nyolc főnek munkát adó varrodát üzemeltet, és sajátos marketing stratégiával dolgozik: bárhol prezentálja kreációit, a modellek mellett helyi hírességeket – politikusokat, művészeket, sportolókat – is felkér, akik közül sokan azonnal beleszeretnek az általuk bemutatott ruhadarabba. „Szeretném, ha az emberek ráéreznének arra, hogy ezek ruhák nem vitrinbe való darabok, hanem akár egy farmerrel hordhatóak, és nagyobb méretekben is jól mutatnak”- emelte ki Katalin.

A Nagy Lovas Kft. indulásakor, a rendszerváltás idején, a lovas felszerelések gyártásával és forgalmazásával egy piaci rést töltött be Magyarországon. A cég ma egy 1600 nm-es üzlethelységet és 5 nyelvű webáruházat üzemeltet. Most induló vállalkozók számára Nagy Gézáné a következőképpen fogalmazta meg az általa legfontosabbnak tartott dolgokat: „Nagyon higgy magadban, ne hallgass senkire, csak a számokra, légy elkötelezett és nagy munkabírású”.

Képgalériáért kattintson a képre!
Képgalériáért kattintson a képre!

A rendezvény a BVK Innocrafts elnevezésű, 2012-2014 közötti európai uniós projektjének fenntartásához kapcsolódik. A projekt a kreatív iparágon belül az ún. arts and crafts vállalkozásokra, azaz az alkalmazott képzőművészet, a kézműves ipar és az iparművészet területén tevékenykedő vállalkozásokra fókuszált, célkitűzései között szerepelt a szektorban alkalmazott gazdaságpolitikai eszközök fejlesztése konkrét ajánlások megfogalmazása útján, a szektor gazdasági modernizációja és versenyképességének növelése érdekében. A projektben 15 partnerszervezet vett részt 11 országból. A partnerek olyan városokat, régiókat képviseltek, melyek kulturális, építészeti és művészeti szempontból kiemelt értékekkel bírnak, hagyományosan „művészvárosok”, az UNESCO Világörökség részei. A projekt budapesti s egyben egyetlen magyar partnere a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány volt.

innocraftslogokteljes
A rendezvényt a BVK INNOCRAFTS európai uniós projektje fenntartási időszakának keretében hirdette meg. A projekt az INTERREG IVC programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósult meg.