Kreatív közösségi tér nyílt pénteken a Budapest V. kerületében lévő Wagner-házban, ahol tíznél is több fiatal dizájner bemutatóterme, nyitott műhelyek és a kreatív iparhoz fűződő különféle események, kiállítások várják ezentúl az érdeklődőket.

A nemrég megújult épület félemeletén kialakított 10-20 négyzetméteres szobákban egyedi tervezésű ruhákat és ékszereket, újrahasznosított anyagokból készült kreációkat és kiegészítőket, valamint táskákat és lámpákat kínálnak a fiatal dizájnerek – mondta el Kárpáti Zsuzsi, a Paloma kortárs projekt ötletadója és vezetője az MTI-nek.
Van olyan a tervezők közül, aki workshopokat szervez, de egy digitális textilnyomda is helyet kapott az épületben a grafikai munkák, a nemezelt ékszerek és ruhák, valamint a bőrékszerek, saruk és szandálok mellett.

A projekt vezetője hangsúlyozta: az összesen 230 négyzetméteres területen egy olyan kulturális és dizájnközpontot hoztak létre, ahol a tervezők legújabb ötletei mellett a fiatal pályakezdő dizájnerek is megmutathatják magukat. Az üzleti szférát pedig kreatív pályázatok és rendezvények befogadásával szeretnék bevonni a programba, folyamatos forgalmat biztosítva így az épületben bemutatkozó fiataloknak – tette hozzá. „Célközönségünk azok a kreativitásra nyitott emberek, akik szeretnék megismerni a mai tervezőket és alkotásaikat” – hangsúlyozta a projektvezető.

Az április közepén már „félüzemmódban” elindult projekt az V. kerületi önkormányzat támogatásával valósul meg. A félemeleten elhelyezett kovácsoltvas vitrinekben a művészeti gimnazistáknak meghirdetett Kirak(h)atod a kirakatba című pályázat legjobb alkotásai lesznek láthatók, a díjakat Ráday Mihály városvédő adja át. Majd egy dizjántúrán ismerhetik meg az érdeklődők az épületet, a bemutatótermeket, a termékeket és a dizájnereket – sorolta a hivatalos megnyitó eseményeit a projektvezető.
A fotón Somogyi Réka selyemfestő mutatja munkáit. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI