Sajtóközlemény, Budapest, 2014. június 23. – A kézműves ipar, az alkalmazott képzőművészet és az iparművészet területén működő vállalkozások fejlődésének segítése, láthatóságának javítása a célkitűzése annak az európai uniós projektnek, melynek keretében A kreativitás mítoszai, avagy hogyan lesz vállalkozás az alkotásból? címmel tartott workshop-ot pénteken a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.

A kreatív ipar egy olyan szegmens, mely egyszerre teremt üzleti és kulturális értéket. Kreatív iparágaknak azok a kreativitáson alapuló gazdasági ágazatokat nevezzük, melyek magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállításával teremtenek jólétet és munkahelyeket mondta el Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke megnyitó beszédében. – A BVK Innocrafts nevű európai uniós projektje ezen az iparágon belül az ún. arts and crafts vállalkozásokra, azaz az alkalmazott képzőművészet, a kézműves ipar és az iparművészet területén tevékenykedő vállalkozásokra fókuszál.

Magyarországon nem csupán a kulturális értékek és a sokszínűség védelme indokolja a kreatív iparral való foglalkozást, hanem a nemzetgazdasági szempontok is: mind a foglalkoztatásbővítést, mind a gazdasági növekedést tekintve komoly szerepe van az iparágnak.

A kreatív ipar fontos részét képezi az Európai Unió gazdasági és kulturális örökségének, jelentősége a statisztikai adatokon messze túlmutat – mondta el előadásában Egriné dr. Szilágyi Enikő, a BVK projektmendzsere. – Az iparágban tevékenykedő vállalkozások jelentős helyi hagyományokkal rendelkeznek,  munkahelyeket teremtenek, a helyi gazdaság fejlődésének motorjaivá válhatnak. Ugyanakkor egy nagyon törékeny ágazatról van szó: a kreatív vállalkozások sokszor erőforráshiánnyal küszködnek és a gazdasági válság is kiemelten sújtotta őket, hiszen a vásárlók a luxusnak tartott termékekről mondtak le először, a mindennapi megélhetés érdekében. Éppen a szektor válsága indította arra Firenze város önkormányzatát, hogy európai uniós összefogást kezdeményezzen a megoldási lehetőségek keresésére.

Az INNOCRAFTS európai uniós projektben 15 partnerszervezet vesz részt 11 országból. A partnerek olyan városokat, régiókat képviselnek, melyek kulturális, építészeti és művészeti szempontból kiemelt értékekkel bírnak, hagyományosan művészvárosok, az UNESCO Világörökség részei.

A projekt célkitűzése a szektorban alkalmazott gazdaságpolitikai eszközök fejlesztése, a szektor gazdasági modernizációja és versenyképességének növelése érdekében. Az INNOCRAFTS projekt keretében a művészeti vállalkozások láthatóságát biztosító javaslat-csomagot dolgoznak ki a partnerek, amely a nemzetközi tapasztalatcsere és a beazonosított helyes gyakorlatok feldolgozása, kommunikációja révén áll össze. A projekt az INTERREG IVC programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt budapesti partnereként a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány konkrét vállalkozásfejlesztési segítséget is nyújt a kreatív vállalkozásoknak szakmai műhelyek,  vállalkozói képzések, kapcsolatépítő események ill. kkv finanszírozási és hitelprogramjaink révén. Jelenleg egy olyan képzési képzési rendszer fejlesztésén dolgoznak, amely a jobb agyféltekés üzleti tervezési módszerekre épül. A művészeti tevékenységek erőteljesebben igénylik a jobb agyfélteke használatát, és kutatások is bizonyították, hogy az arts’n’crafts szektorban dolgozók jobban tudják alkalmazni ezeket a módszereket, mint a hagyományosakat. A BVK egy másik európai uniós projektének keretében már nagy sikerrel működik egy hasonló képzési-mentorálási rendszer fiatal vállalkozóknak – ezt fogják adaptálni kifejezetten a kreatív szektor igényeire.

A szakmai műhely második részében a meghívott előadók segítségével betekinthettek a résztvevők a  kézműves és iparművészeti vállalkozások kulisszái mögé.

Tankó Judit Munkácsy-díjas öltözéktervező iparművész, Kis Jankó Bori népművészeti nagydíjas, a Hungarian Design Mode Kft. tervezője és társtulajdonosa beszélt arról, hogy melyek a sikeres vállalkozás összetevői, hogyan kerülhetők el a buktatók és  maradhat fenn hosszú távon egy művészeti vállalkozás. Holló Dávidtól, a New York-i Pratt Institute formatervező szakos hallgatójától pedig megtudhatták az érdeklődők, hogy hogyan lesz az ötletből eladható, használható termék.

További információk az INNOCRAFTS porjektről: www.bvk.hu

 innocraftslogok

 A projekt az INTERREG IVC programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.