Sajtóközlemény, azonnali kiadásra

2014. október 8.

Nemzetközi szakmai műhelyt szervezett a kreatív iparágon belüli „arts and crafts” vállalkozások világáról a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány. A Magyar Innocrafts Nap nevű rendezvényt 2014. október 7-én, a Budapest Design Hét és az Európai KKV Hét keretében rendezték meg a Design Terminálban. A megnyitón beszédet mondott dr. Bagdy Gábor, Budapest főváros főpolgármester-helyettese, Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Magyarország KKV nagykövete, valamint Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, volt miniszteri biztos.

A rendezvény plenáris ülésének nyitó beszédében dr. Bagdy Gábor, Budapest főváros főpolgármester-helyettese kiemelte, hogy Budapest ebben a ciklusban pénzügyileg konszolidálta helyzetét, előre tört az élhető városok ranglistáján, a következő ciklusban pedig fontos feladata, hogy aktív és koordináló szerepet vállaljon a fővárosi gazdaságfejlesztésben. A gazdaságfejlesztés egyik fontos célja a kis és közepes vállalkozások fejlesztése, köztük természetesen a kreatív iparbeli vállalkozások támogatása is. A főpolgármester-helyettes méltatta a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány eddigi eredményeit és hangsúlyozta, hogy a főváros a jövőben is számít a munkájára.

Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára  felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a héten, csütörtökön jelennek meg az uniós pályázatok, melyek a kreatív ipar számára is nagy lehetőségeket kínálnak.

„A kreatív ágazat önfoglalkoztatóinak több mint a fele fiatal vállalkozó, azaz 40 év alatti, míg a nemzetgazdaságban csupán harmada, ráadásul 2013-ban nőtt az önfoglalkoztatók száma” – mondta el Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Szalai Piroska kifejtette, bízik abban, hogy az idei adatok még a múlt évinél is jelentősebb emelkedést fognak mutatni a kreatív iparban is, hiszen az első nyolc hónap adatai a múlt évinél is jelentősebb bővülést mutatnak nemzetgazdasági szinten, s ez minden bizonnyal a kreatív ipar mutatóiban is nyomomon követhető lesz. Az ágazat teljesítménye majdnem ötször, exportja közel kétszer gyorsabban nőt az elmúlt négy évben, mint a gazdaság egészéé, ugyanakkor jelentőségük a statisztikai adatokon messze túlmutat: a helyi gazdaság fejlődésének motorjaivá válhatnak.

A kreatív ipar fontos részét képezi Európa gazdasági és kulturális örökségének, jelentősége a statisztikai adatokon messze túlmutat. Magyarországon a kreatív iparral való foglalkozást a kulturális értékek és a sokszínűség védelme mellett nemzetgazdasági szempontok is indokolják: mind a foglalkoztatás bővítésben, mind a gazdasági növekedésben komoly szerepe van az iparágnak.

A plenáris ülés után, délután, szakmai elemzésekkel és hazai jó példák bemutatásával vizsgálták tovább a résztvevők az arts and crafts vállalkozások gazdaságban, foglalkoztatásban és a nemzeti kultúrában betöltött szerepét. A résztvevők műhelymunka keretében kaphattak útmutatást vállalkozásuk fejlesztéséhez, a nemzetközi piacra lépéshez, valamint megismerhették a pozicionálás és márkaépítés fogásait a kézműves szektorban.

A program az INNOCRAFTS projekt keretében, az INTERREG IVC Programon keresztül az ERFA társfinanszírozásával valósul meg.

További információk: Nagy Dániel

nagy.daniel@bvk.hu

+3630-386-6356

Inno_BVK_logo_felirattal