Az ír sorozatvállalkozó, üzleti angyal és startup-szekértő Mary McKenna az Ír Nagykövetség, a PwC, az Enterprise Ireland és az Irish-Hungarian Business Circle meghívására tartott előadást a kapcsolatépítés szerepéről a startupok életében.

 width=

Tapasztalatai szerint – melyet a legtöbb induló és nagyvállalat is oszt – a személyes kapcsolatok egyre inkább elengedhetetlenek nem csupán az üzleti partnerek és a befektetők, hanem a megfelelő munkatársak megtalálásához is. Így az, aki nem szán időt és energiát a networkingre, vagy nem vesz erőt magán, hogy odamenjen másokhoz, az komoly versenyhátrányba kerülhet.

A szakértő állítja: egy kapcsolat termőre fordulásához átlagosan hat találkozásra van szükség, ezért nem elegendő, ha csak a névjegykártyánkat osztogatjuk, vagy egy-egy rövid beszélgetést folytatunk valakivel egy konferencián. Az utókövetés elmaradását egyenesen a főbűnök közé sorolta az előadó.

 width=

Mary McKenna jótanácsai között szerepel, hogy válogassuk meg, milyen rendezvényeken veszünk részt, és általában is részesítsük előnyben a minőséget a mennyiséggel szemben. Érdemes olyan névjegykártyát használni, amelyre a partnerek jegyzetelni is tudnak. A virtuális térben hasznunkra válhat, ha minden releváns platformon jelen vagyunk – számára például a Twitter jelentette a szakmai áttörést. Azonban sose keverjük a kapcsolatépítést a közvetlen értékesítéssel! A virtuális hálózatunk tagjainak kéretlenül küldött ajánlat vagy befektetési csomag nem hatékony marketingeszköz. Éreznünk kell azt, hogy mikor mélyült el egy üzleti kapcsolat annyira, hogy ilyen direkt megkeresésnek helye lenne. Kérni viszont bátran kérhetünk a hálózatunk tagjaitól – ritka, hogy megtagadnák a segítséget. Arra ügyeljünk azonban, hogy a kapcsolati tőkénket se mi ne égessük el, se másoknak ne engedjük ezt meg. (Ránk száll vissza például annak az ódiuma is, ha egy általunk közvetített találkozón az egyik partner értesítés nélkül nem jelenik meg.)

Ami pedig az első találkozást illeti: arról, hogy egy jó bemutatkozásnak lennie kell a tarsolyunkban, már sokan beszéltek, de Mary McKenna szerint érdemes emellett néhány történetet is tartalékolnunk, amivel továbbvihető a beszélgetés.

 width=

A rendezvény keretében a BVK-nak is alkalma nyílt a bemutatkozásra, míg a Startup Europe Awards Hungary nyertesei közül kiválasztott csapatok – Casp, Darts Matek, E-Fásli, Péntech, Pozi – a networking részben találkozhatott az ír-magyar üzleti kapcsolatok jelentős szereplőivel, valamint Ronan Gargan ír nagykövettel is.