A verseny december 14-i döntőjében 12 csapat mutatta be ötletét. Az Újbuda Startup pályázattal az önkormányzat az innovatív ötleteken és fejlesztéseken alapuló,  növekedésorientált ifjúsági vállalkozások létrehozását, a cégalapítás korai fázisát támogatja évről évre.

 width=

Negyedik alkalommal írták ki 2018-ban az Újbuda Startup pályázatot, amelyen ezúttal is a XI. kerületi campusszal rendelkező intézmények 35 esztendősnél fiatalabb hallgatói indulhattak. A feltételek szerint a versenymunkák készítői a támogatás elnyerése esetén vállalkozásukat Újbudán hozzák létre. Az a nyertes társulás, amely részt vesz az önkormányzat NewGenerationSkills (NGS) projektjében, a csapatonként járó egymillió forintos díjon felül további egymillió forintot kap az önkormányzattól. A legjobbak emellett egy évig ingyenes vállalkozásfejlesztési mentorálásban is részesülnek.

Az idei felhívásra zömmel két-három fős csapatok jelentkeztek, többségükben kezdeti fázisban lévő ötlettel. A pályázat első köre októberben zárult, a beérkezett 20 versenymunkából a zsűri a 12 legjobbat juttatta tovább a döntőbe. A kiválasztott pályázóknak a Spin-Off Klub szakértői tartottak felkészítő tréninget. A december 14-i döntőben a résztvevőknek 3–5 perc állt rendelkezésükre ötletük ismertetésére, a zsűri további 7–10 percben tehetett fel kérdéseket.

A döntős pályamunkák között szép számmal akadtak mérnöki fejlesztések, köztük telefonos játékok, mobilalkalmazások. Több ötlet kapcsolódik a sportolás, az oktatás, a szórakozás és a környezetvédelem témájához, de az egészség, illetve az újrahasznosítás, a ruházat vagy az élelmiszerek újragondolása is megjelenik a tervekben. Ezek közül csak néhány korlátozódik offline megoldásokra.

A zsűri az ötlet megvalósíthatósága, piacképessége, hiánypótló szerepe, illetve innovativitása alapján értékelte a benyújtott terveket. Az elbírálásnál előnyt élveztek azok a csapatok, amelyek több tudományterület eredményeit hasznosítják. A pályázat főszervezője, Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő, vállalkozásfejlesztési tanácsnok korábban hangsúlyozta: nem az a legjobb csapat, amelyik minden részletet pontosan megfogalmaz. Felidézte, hogy tavaly innovatív sörcsap, okosfogkefe, modernizált régi rádió és korszerű vércukormérő kifejlesztésén dolgozó fiatalok nyertek.

A zsűri tagjai: Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központjának igazgatója; Kállay László, a Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának igazgatója; Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja; Jónás László, a Design Terminál üzletfejlesztési vezetője; Dietrich Péter, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. szenior befektetési menedzsere; Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke; valamint Szórádi Bence, a FIVOSZ 2013-as év fiatal vállalkozója.

Idei nyertesek:

  • Ewiser Forecast: A kis napelemparkok tulajdonosait és üzemeltetőinek az automatizálható feladatok körét végzik el: menetrendbeadás, kötelező adatszolgáltatások, számlázás, hibadetektálás, adminisztratív felület, a parkkal kapcsolatos bárminemű kötelezettség, ügyintézés segítése erre specializálódott szoftverrel megtámogatva.
  • HomeFencing: Egy mobilalkalmazás, amelyeket használva a felhasználók a saját okostelefonjaikkal helyettesíthetik a találatjelző berendezést, ha vívni szeretnének, de nem áll rendelkezésükre professzionálisan felszerelt vívóterem. Az applikáció használatához szükséges egy egyszerű hardvereszköz, amely vezeték nélküli kapcsolatot létesít a vívófegyver és az okostelefon között; ezt az eszközt szintén mi fejlesztjük.
  • Craftábor napközis tábor: A Craftáborban a Minecraft nevű rendkívül népszerű videójáték segítségével, különböző nonformális oktatási módszerekkel tanítják a gyerekeket rengeteg olyan készségre, ami az oktatási rendszerben nehezen, vagy egyáltalán nem tanulható könyvekből, formális módszerekkel, például: csapatmunka, szociális érzékenység, önállóság, pénzügyi takarékosság.
  • RunQuest: Ez egy olyan GPS alapú stratégiai játék, amely a kiterjesztett valóság által nyújtott szórakozási lehetőségeket, valamint a futás élményét keresztezi. A játék célja, hogy a csapatoddal a lehető legtöbb zónát foglald el a világon azáltal, hogy egy adott területen a legtöbbet mozogsz. Úgy lehet legyőzni az ellenfeleket, ha minél több területet foglalunk el a világon. A játékban akkor kapunk pontot, ha mozgunk. Az a csapat szerez meg egy adott zónát amelyik a legtöbbet mozog benne.

Az Újbuda vezette NewGenerationSkills uniós projekt kereteiben toborzott és felkészített csapatok különdíjazottja:

  • DIETrend: Egy weboldal, amely sokrétű, ugyanakkor hiteles információval látja el olvasóit a különböző betegségekhez kapcsolódó diétákkal, az egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással kapcsolatosan. A weboldallal egyidejűleg folyamatos  jelenlét különböző közösségi média- felületeken.  Havonta egy alkalommal workshop szervezése, amely alapvetően 3 részből áll – Ismertető, Csoportfoglalkozás, Kérdezd a szakembert. A követő bázis növekedésével, egy bizonyos szintű és minőségű tartalom elérése után a szolgáltatási kört olyan extra szolgáltatásokkal tervezik bővíteni, mint például Spájzrendezés, Bolt-túra, Főzőtanfolyam, Főzzünk nálad!. Ezekkel egyidejűleg kialakításra kerül majd egy webshop, ahol különböző csomagok, termékek vásárlására nyújtanak  majd lehetőséget.