Gazdaságélénkítés, foglalkoztatásbővítés a Közép-Magyarország régióban

A kormány Pest megyében hazai forrásból 2016 és 2021 között nyolcvanmilliárd forint támogatással kompenzálja, hogy Közép-Magyarország – a fejlettsége miatt – kevesebb európai uniós forráshoz juthat. Számos, egyéb támogatás is elérhető a vállalkozások számára.

 width=

Miután a mostani európai uniós pénzügyi ciklusban kevesebb pénz jut a fejlettebb régióknak, így Pest megyének is, a kormány fejlesztési forrásokkal és adókedvezménnyel segíti a főváros és Pest megye vállalkozóit – hangzott el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényén tegnap.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kormány Pest megyében hazai forrásból 2016 és 2021 között nyolcvanmilliárd forint célzott támogatással kiegyenlíti a kieső brüsszeli támogatást. Marczinkó Zoltán közölte: a tervezet szerint 2016-ban öt-, 2017-ben huszonöt-, 2018-ban ötvenmilliárd forintos kerettel számolnak. Mivel tavaly az ötmilliárdos keretet nem használták fel, ez az összeg áthúzódik erre az évre. Ezekből a forrásokból a többi között a vállalkozói telephelyfejlesztést, termelőeszközök beszerzését, ipari parkok fejlesztését segítik.

Szintén a főváros és a régió gazdaságfejlesztését érinti, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány nagyban hozzájárulhat az életképes vállalkozások fejlődéséhez, ezáltal a munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, azaz Budapest gazdaságának élénkítéséhez – közölte Szalai Piroska, a szervezet kuratóriumi elnöke. Hangsúlyozta: a Fővárosi Önkormányzat újabb lehetőségeket adott a kis- és közepes vállalkozások fejlődéséhez. Elsődleges célként fogalmazták meg, hogy a főváros tizenöt éven belül a térség vezető gazdasági szereplőjévé váljon. Ehhez jó munkaerőpiaci politika, támogató üzleti környezet, innováció és megújuló, rugalmas munkaerőpiac kell. Ezt bizonyítja, hogy a fővárosban 2010 és 2016 között százharmincezer fővel nőtt a foglalkoztatottak létszáma. Ez az országos javulás húsz százalékát jelenti.

Forrás: Magyar Hírlap