Nagyarányú közterhet takaríthat meg, aki kisgyermekes szülőt foglalkoztat.

Akár évi 342 000 forintnyi közterhet takaríthat meg az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat, a munkáltatók mégis mintegy hatvanezer érintett szülő után nem veszik igénybe az adókedvezményt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számításai szerint.

Idén az első négy hónapban 38 ezer kisgyermekes munkavállaló vett részt a Munkahelyvédelmi Akcióban, ami csak a jogosultak negyven százaléka – olvasható az NGM közleményében. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton mindezt azzal indokolta, hogy a munkaadók gyakran nem tudnak a kedvezményről. Elmondta azt is, hogy a munkahelyvédelmi akció hatására 2014-ben és 2015-ben tizenötezer fővel nőtt a hat évnél kisebb gyermekeket nevelő foglalkoztatottak száma.

Az NGM utalt arra, hogy anyasági ellátásban, vagyis gyesben, gyedben, gyetben részesülő vagy részesült szülőt alkalmazó vállalatoknak jelentős adókedvezmény jár. A foglalkoztatás első két évében 28 500 forintot, a foglalkoztatás harmadik évében 14 500 forintot spórolhatnak havonta.
A kedvezmény igénybevételéhez csak igazolás kell, amelyet a munkavállaló kérelmére az ellátást folyósító szerv állít ki.

Tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónapig jár a kedvezmény, nemcsak az újonnan felvett, hanem a már hónapok vagy évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is igénybe lehet venni a kedvezményt.