A Be Smart versenyen a legígéretesebb startupok értékes hazai és nemzetközi szereplési, kapcsolatépítési lehetőségeket kapnak a fővárosi önkormányzat támogatásával. 

 width=

Átadták a 9. Be Smart startupverseny díjait tegnap. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által megrendezett versenyen húsz cég került a nyertesek közé.

Félévente hirdet versenyt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a startupoknak, a legutóbbi felhívásra 63-an jelentkeztek, közülük húsz nyert bemutatkozási lehetőséget – mondta Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumának elnöke. Hangsúlyozta, hogy a versenyre olyan kezdő vállalkozásokat vártak, amelyek már rendelkeznek valamilyen prototípussal, illetve termékükkel már a piacon vannak. A Be Smart versenyen a legígéretesebb startupok értékes hazai és nemzetközi szereplési, valamint kapcsolatépítési lehetőségeket kapnak a fővárosi önkormányzat, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. Szalai Piroska hangsúlyozta: nemzetközi értékelések szerint a startup vállalkozások számára Európában Budapest a legkedvezőbb hely. Felidézte, a magyar főváros tavaly elnyerte az Európai Bizottság által indított Startup Europe program versenyének díját a startupok számára legjobb közigazgatás kategóriájában. Példaként említette, hogy egy idei brit elemzés szerint a Brexit után Nagy-Britanniából elköltözni kívánó startupok számára Budapest a legjobb város, a magyar főváros harminc ország nyolcvan városa közül lett az első. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese fontosnak nevezte, hogy egyre több fiatal vállalkozó kezdeményezése valósuljon meg. Hozzátette, minden korábbinál szabadabb a pálya, bővebbek a lehetőségek, amelyekkel élhetnek az induló vállalkozások. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke felhívta a figyelmet, hogy a digitális átalakulásban minden iparág érintett, a közlekedéstől az egészségügyön át a mezőgazdaságig a legkülönbözőbb területen érdemes valóra váltani ötleteket, mert ezeknek nagy piaca és lehetőségei lesznek. A mesterséges intelligenciáról elmondta, hogy egy ilyen horderejű technológiai és üzleti innováció esélyt teremt évtizedes hátrányok ledolgozására, illetve évtizedes előnyt hozhat a versenytársakkal szemben. A díjakat a Startup Budapest Tavasz rendezvénysorozat keretében adták át.

Együttműködés Németországgal az innovációban

Rheinland Pitch on Danube címmel immár másodszor rendezte meg a BVK szerda este a Rheinland Pitch, a legnagyobb németországi startupverseny elődöntőjét. A verseny lehetőséget biztosít a magyar startupok számára, hogy üzleti partnereket találjanak Németországban, amelynek ipara erős és nagy felvevőképességgel bír az új ötletekre – mondta Lorenz Graf, a Rheinland Pitch tulajdonosa, a Startplatz ügyvezetője. Németország és hazánk az innováció számos területén együttműködik, közeli partnerségben valósítják meg a digitalizációt is. Számos nagy német cég hozott létre Magyarországon kutató-fejlesztő központokat, amelyekben a startupok különleges szerepet tölthetnek be – mondta Kristina Steltzer, a Budapesti Német Nagykövetség gazdasági referense. (ZD)

Támogatást nyújthatnak a hazai nagyvállalatok is

Ha úgy vesszük, minden nagyvállalat startup volt egyszer – nyilatkozta lapunknak Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Úgy gondolja, hogy kezd alakulni a hazai startup-ökoszisztéma. Az elmúlt időszakban látható, hogy nagyon sok olyan kezdeményezés van mind a főváros, mind a nagyvállalatok részéről, amelyek akár anyagi és szakmai eszközökkel segítik az induló vállalkozásokat. Fontosnak tartja, hogy legyen egy erős, új ötleteken alapuló vállalati struktúra, amely megfelelő minőséget tud nyújtani a nagyvállalatoknak és a hazai gazdaságnak. Hangsúlyozta: ha ez a lendület, amely most jellemzi a hazai startupvilágot, kitart, és folyamatosan fejlődik, akkor globális szinten is egyre elismertebbek lesznek ezek a vállalkozások. (ZD)