A női fizetések javulása az életpályamodell bevezetésének is köszönhető

A nők erőteljes előretörése figyelhető meg a gazdaság valamennyi részén – közölte tegnap Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Innovatív vállalkozó nők, női vezetők Budapesten című konferencián. 

 width=

Egyes kutatások, a 21. századot a nők évszázadának is nevezik. Hozzátette: a statisztikák ennek ellenére nem mutatnak minden területen megnyugtató eredményt. Ma még mindig ott tartunk, hogy azok a női vezetők, akik tehetségüknek és munkájuknak köszönhetik előmenetelüket, középvezetői szintig tudnak eljutni a vállalati hierarchiában – figyelmeztetett. Az „üvegplafonba ütköző nők” gyakran saját vállalkozást alapítanak, ott bizonyítják rátermettségüket. Igazolt tény, hogy a női vállalkozók kisebb léptékű, de hosszabb távon fennmaradó vállalkozásokat hoznak létre.

Az Eurostat mérése szerint csökkent a bérkülönbség a nők és a férfiak között Magyarországon – ismertette a statisztikákat Szalai Piroska, a BVK elnöke. Mint mondta 2012-ben Magyarországon húsz százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, 2015-re ez 14 százalékra csökkent. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ugyanakkor ennél alacsonyabb értéket mért, 2014-es adatai szerint Magyarországon 3,8 százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, amivel akkor a legjobb OECD-tagországok között voltunk.

Szalai Piroska szerint a javulás annak is köszönhető, hogy az oktatási ágazatban bevezették az életpályamodellt, ezzel sok nő bére emelkedett.


Uniós elismerés a hazai innovációs szakemberek többéves tevékenységének

5 perces interjú: Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke

– Hétfőn értesítette az Európai Unió a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt (BVK), hogy az üzleti innováció, a startupok területén végzett kimagasló tevékenységéért, programjaiért megkapta az unió legmagasabb szintű minősítését. Mit jelent ez az alapítvány számára?


 width=
– Néhány éve dolgozták ki az EU legkomolyabb innovációs akkreditációs eljárását, amelyet évente osztanak ki az unió magas szintű programokat elindító szervezetei között. A minősítéssel az országban egyetlenként viselhetjük az „Európai uniós, minősített üzleti innovációs centrum” megtisztelő címet. Ez hatalmas elismerés azután, hogy tavaly mi lettünk a „Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért” nemzeti fordulójának nyertesei.

– A mostanit megelőzte egy másik komoly szakmai elismerés is a közelmúltban a startupok innovációs fejlesztésének terén.

– Az Európai Unió startup programjában Women’s Economic Empowerment Hubs (WEE HUBS) név alatt épít közösséget női digitális vállalkozásokból. Ennek a magyar koordinátoraivá választották meg a BVK-t. Feladatunk a magyar hálózat megalkotása, amelynek munkálatai hamarosan megkezdődnek.

– Miért fontosak ezek az elismerések a gyakorlatban?

– Számunkra ezek azt jelentik, ténylegesen elismerték a munkánkat, nemcsak hazai, de uniós szinten is. Úgy mondhatnánk: új klubba kerültünk. Emellett más területeket is megnyit számunkra azzal, hogy lehetővé teszi az együttműködést az uniós innovációs programokban a többi minősített centrummal.