A fővárosi önkormányzat felkarolja a jó ötleteket, hogy azokból sikeres projektek és vállalkozások fejlődhessenek, Budapest versenyképességét tovább növelve.

A főváros és az állami szereplők is egyre inkább figyelnek a startupokra, hiszen az innováció területén ők a fiatal vállalkozókat reprezentálják – mondta lapunknak tegnap Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke. 

 width=

Ezen a területen pedig 2000 és 2015 között erős létszámbeli visszaesés volt tapasztalható, részben a gazdasági válság miatt is. Ezt a visszaesést nemcsak megállítani sikerült, hanem 2016-ban és 2017-ben már emelkedést is lehetett tapasztalni, ezt a folyamatot természetesen továbbra is növelni szeretnénk – összegzett a II. Budapest Startup Fórumon az elnök.

A BVK rendezvényén továbbá kiemelte a külföldi missziók – nagykövetségek, konzulátusok – szerepét a magyar startupok népszerűsítésében. A BVK az elmúlt két évben több mint félszáz vállalkozásnak biztosított bemutatkozási lehetőséget Tel-Avivban, Szentpéterváron és Düsseldorfban, legközelebb pedig Írországba vihet fiatal cégeket szakmai látogatásra és bemutatkozásra. Hozzátette, hogy innovációban másfélszer nagyobbak vagyunk, mint az európai uniós átlag, emellett a munkaerő-hatékonysági ráta is növekszik.

A rendezvényen átadták a közalapítvány 6. BE Smart startupversenyének elismerő okleveleit is: a smart city (okos város) témában kiválasztott legígéretesebb vállalkozások májusban a dublini Futurescope fesztiválon és a Dublin-Budapest Smart City Fórumon mutatkoztak be. A kuratórium elnöke hozzátette: az e-health témakör nyertesei jövő héten részt vesznek egy düsseldorfi rendezvényen, az IT, kreatív ipar és zöld gazdaság kategóriák legjobbjai pedig az augusz­tusi V4 Eyes nemzetközi startupversenyen és konferencián szerepelhetnek.

Kisgergely Kornél, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy akinek van egy jó piacképes ötlete és üzleti terve, akár kilencmillió forintos támogatásra is pályázhat az Inkubációs Tőkeprogram keretében. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is jelezte: a városfejlesztés jövőjében a startup vállalkozások kiemelt szerepet játszanak.

Forrás: Magyar Hírlap