Új kamattámogatási program indult a fővárosban működő mikro­vállalkozások számára. A budapesti vállalkozások meghatározó szerepet játszanak a gazdaságban.

A kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), éppen ezért segíti fejlesztéseiket, kiemelt figyelmet fordít a támogatásukra – mondta tegnap Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a Gazdaságélénkítés, vállalkozásfejlesztés és munkahelyteremtés című ünnepi díjátadó rendezvényen. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a főváros és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) közös rendezvényén adták át a Díj a Budapesti vállalkozások Ösztönzéséért 2016 valamint a Főváros Gazdálkodásáért elismeréseket. Az államtitkár hangsúlyozta: a kkv-k a foglalkoztatottak hetven százalékát adják, ezen belül meghatározó szerep jut a fővárosban működő vállalkozásoknak.

61_adz_20161006_

Hitelprogramokkal, az európai uniós források felhasználásával a növekedést kívánják ösztönözni. Az Irinyi-terv megvalósításával azt szeretnék elősegíteni, hogy a kkv-k minél mélyebben kapcsolódjanak be a globális értékláncba, ehhez pedig a magasabb hozzáadott értékű termelés nélkülözhetetlen. Ebben az uniós időszakban kilencszázkilencvenmilliárd forint jut célzottan a kkv-k versenyképességének a javítására, konkrétan a termelő kapacitás- és a piacra jutás bővítésére, valamint munkahelyteremtésre.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a budapesti gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési stratégia eredményeit ismertette: idén júniusig 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, 42 ezerrel dolgoznak többen mint egy éve, és 122 ezerrel többen, mint 2010-ben. Ez a növekedés négyszerese az uniós átlagnak, a 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta pedig a fele a 2010-esnek. Kiss Zoltánnal, a BKIK elnökével bejelentette azt is: közösen elindították a Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programot. A tíz főnél kisebb mikrovállalkozások 2,9 százalékos, a női- illetve a fiatal mikrovállalkozások pedig 2,4 százalékos fix kamattal vehetnek fel hitelt.

Forrás: Magyar Hírlap