Dublin legnagyobb startup szakkiállításán, a Futurescope-on mutatkozott be a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a 7. Be Smart versenyének nyertes startupjai tegnapelőtt. Idén négy fővárosi startup kapott lehetőséget a tavalyi hat csapat sikeres szereplése után.

A BVK 2015 óta immár a 25. fővárosi startup delegációt mutatja be külföldön Budapest városdiplomáciai kapcsolatrendszerét felhasználva, nagykövetségeink és főkonzulátusaink segítségével. Dublint azért választottuk, mert a European Digital City Index szerint a tíz legfejlettebb startup ökoszisztémával rendelkező európai város egyike – mondta el lapunknak Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumi elnöke. A magyar startupok iránt az ír üzleti világban nagy érdeklődés mutatkozik, mert a sémákon túlmenően olyan kreatív megoldásokat tudunk ajánlani, melyek nemzetközi szinten is kelendőek. Írország egy nagy kereskedelmi központ, nyitott gazdasággal, érdemes kihasználni az általa kínált lehetőségeket – közölte Pálffy István dublini nagykövet. A Mindtech, a Pozi Technologies, a Stringbike és a Phonic Chat egyedüli külföldi kiállítóként jelent meg a rendezvényen.

 width=

Az előző dublini delegáció sikerét legjobban a Route4U esete mutatja: a kontinensről egyedüliként bekerült azon nyolc cég közé, amelyek összesen háromszázezer eurót nyertek el smart technológiáik fejlesztésére a dublini helyi hatóságoktól az ír főváros életminőségének javításáért. A Pozi Technologies Kft. beltéri pozicionáláson alapuló gyártáslogisztikai monitoring rendszert fejleszt: a folyamatok automatizált, valós idejű monitoringját az abban részt vevő objektumok – munkadarab, alkatrész, alapanyag, szállítóeszköz, egyebek – fizikai helyének követésével valósítják meg.

A Stringbike fejlesztése egy járók és mozgássérültek számára használható közlekedési és rehabilitációs eszköz, melynek láncnélküli, zsinóros hajtástechnológiája, az úgynevezett „Push-Pull” handbike toló-húzó mozgással hajtott közlekedési eszközzé alakítja a kerekesszéket. A mozgás szélesebb sérültségi fokkal is használható, kíméletesebb az ízületekhez, az adott izomcsoportok – mell, hát – terhelése széles tartományban, egymástól függetlenül állítható.

A Mindtech fejlesztése a Drive­alert, ami elősegíti az éberség megőrzését vezetés közben. Az alkalmazás megadott időközönként riaszt, így balesetmegelőzési funkciót tölt be. A Phonic Chat egy multidimenzionális közösségi zenei platform és applikáció.

Ez az innovatív online eszköz összehozza a zenekedvelőket és a zenészeket, és új, aktív lehetőséget biztos a zenekészítésre és -hallgatásra. Az együttzenélés megvalósításához a résztvevők korlátlanul feljátszhatják saját hangszerük sávját, amihez a többiek a saját sávjukkal csatlakozhatnak.