Magyar Hírlap – Startuphatalommá váltunk

 

Tel-Avivban, valamint Szentpétervárott mutatkozhatnak be feltörekvő budapesti vállalkozások.

Már a negyedik Be Smart startup­versenyt díjazták tegnap a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében. Az iparág jelentőségét alátámasztja, hogy vállalati működő tőke terén Budapest az első számú befektetési helyszín Kelet-Közép-Európában, és a „teljes” európai összevetésben is jól állunk. 

Nemzetközi innovációs fórumokon mutatkozhatnak be a 4. BE SMART verseny győztesei
Nemzetközi innovációs fórumokon mutatkozhatnak be a 4. BE SMART verseny győztesei

A Be Smart startupversenyt negyedszerre rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, s a felhívásban meghirdetettek szerint az első három helyezett a szeptember végi tel-avivi Digital Life Design (DLD) Innovációs Fesztiválon vehet részt, a Magyarország tel-avivi nagykövetségének köszönhetően – ismertette Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke tegnap. Megjegyezte azt is: Nagy-Rébék Ferenc, hazánk szentpétervári főkonzulja megteremtette annak a lehetőségét, hogy további két díjazott Szentpétervárott prezentálhat innovációs rendezvényen.

A szóban forgó startupversenyt a BVK mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. rendezte. Az iparág jelentőségét alátámasztja, hogy vállalati működő tőke terén Budapest az első számú befektetési helyszín Kelet-Közép-Európában. A Financial Times összeállítása szerint ha pedig európai összevetést nézünk, akkor a magyar főváros a kilencedik helyezett. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes kifejtette: Budapest végre felébredt húszéves Csipkerózsika-álmából, a magyar főváros üzleti élete pezseg, s a gazdaságfejlesztés fókuszában éppen a kezdő vállalkozók megsegítése áll. A Fővárosi Közgyűlés által a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése céljából létrehozott BVK 2014-ben indította el az első olyan startup versenyt, amelynek célja a feltörekvő vállalkozók segítése és képzése mellett a nemzetközi köztudatba kerülésük és üzleti kapcsolatok kialakítása volt.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója a díjátadón azt hangsúlyozta, hogy a Tel-Avivba utazó vállalkozások a visegrádi együttműködés országainak nagykövetségei által megszervezett konferencián is részt vehetnek. Utóbbi pedig azért kiemelt jelentőségű, mert fontos a közép-európai gazdasági együttműködés. „Együtt, egymás erősségeit kihasználva sokkal sikeresebben tudnak megjelenni a külpiacokon” – húzta alá.

A Be Smart verseny első helyezettje a Picturesque vállalkozás, amely innovatív fotóválogató szoftvert fejlesztett ki profi és félprofi fotósok számára. A második a kamerastabilizátort fejlesztő Sybrillo csapata lett. A harmadik helyezett, a Shinrai csapata a digitális valuta, a Bitcoin elterjesztésén dolgozik. A negyedik helyezett Motiball a stroke és más neuroló­giai betegségek utáni felépülést segíti, a mozgásszervi gondok megoldását támogatja.

Az ötödik helyezett Aiwebtesting olyan online szolgáltatást kínál, amelynek segítségével automatikusan lehet tesztelni webalapú vállalati alkalmazások, honlapok és hírportálok, valamint webshopok működését, pénzt és időt takarítva meg a fejlesztőknek.

A nyelvoktatási innovációért különdíjban részesített Xeropan csapata teljesen új szemléletű nyelvoktatási applikációt fejlesztett ki, amely kommunikál a felhasználóval.