Magyar Idők – A régió startupjai is összefogják a V4-eket

 

Bemutatkoztak tegnap a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében a visegrádi országok innovatív startup vállalkozásai a V4 EYES – Emerging Young Entrepreneurs elnevezésű nemzetközi startupkonferencián.

Az egyedülálló rendezvényen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia innovatív vállalkozásai vettek részt.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében kiemelte: ez az első V4-es startupkonferencia Budapesten, azonban a partnerekkel közös tárgyalásoknak köszönhetően a jövőben is lesznek hasonló rendezvények.

A BVK kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, büszkék lehetünk a közép-európai makrogazdasági mutatókra, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem a többi visegrádi országban is vannak olyan szegmensek, amelyek kiemelkedőek európai viszonylatban is. Ide tartoznak a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok, amelyek jóval kedvezőbbek a V4 országaiban, mint az uniós tagállamok nagy részében.

Szalai Piroska felidézte: Lengyelország a régió egyik legnagyobb gazdasága, Szlovákiában a legnagyobb az aránya a mikrovállalkozásoknak, Csehországban közel a teljes foglalkoztatottság, Magyarországon pedig a világ harmadik leggyorsabb 4G-s internet-hozzáférését élvezhetjük, emellett a lakosság 83 százaléka része a közösségi térnek. Közös a négy tagállamban a magas szintű innováció, amelyet a most bemutatkozó startup vállalkozások is alátámasztanak.

 width=

A díjakkal kapcsolatban Szalai Piroska elmondta, a napokban megrendezett versenyen mindegyik V4-tagországból díjazták a leginnovatívabb cégeket.

A verseny csehországi nyertese, a FactorEasy elsősorban a vállalkozásoknak nyújt segítséget. Az alkalmazásnak köszönhetően modellezhetőek a különböző üzleti és egyéb vállalati kilátások, amelyek segítik a döntéshozatalt mind a stratégiai döntések, mind a kockázatvállalás területén.

Rendkívül ígéretes a lengyelek találmánya is, a DemosPlay elnevezésű alkalmazás a kormányzati, valamint egyéb állami konzultációt könnyíti meg, erősítvén az állampolgárok részvételét.

A szlovák Feedbacker segítségével a vásárlók a vevőszolgálatokkal tudnak aktívabban kapcsolatot tartani, az alkalmazás használatával visszajelzéseket is küldhetnek.

A hazai startupvilágból a Rendi nyerte el a mostani verseny díját. A Rendi online takarítóközvetítő vállalat, amely Magyarország mellett a külpiacokon is egyre ismertebbé válik.

A négy díjazott vállalkozás szakmai utat nyer: Pozsony, Prága és Varsó után Budapestre látogathatnak el ismét a győztesek, ahol a novemberi Startupok éjszakáján újabb szakmai programokon mutatkozhatnak be.

A rendezvényen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki beszédében az innováció fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a valós piaci igényekre reflektáló ötleteket, termékeket felvonultató tehetséges, innovatív vállalkozások számára lehetőségeket kell teremtenünk a régióban, ezzel is növelve versenyelőnyünket.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, a főváros célja, hogy a budapesti gazdasági innovációt és a vállalkozói kedvet erősítse, és egy olyan platformot biztosítson, ahol a startupok a megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak.

Forrás: Magyar Idők