A mikrofinanszírozás jelentőségére hívták fel a figyelmet a szakemberek a munkahelyteremtésben és a gazdaságfejlesztésben a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány rendezvényén.

Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő nonprofit mikrofinanszírozás címmel tartott konferenciát a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat (MMH) és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) az első európai mikrofinanszírozási nap rendezvényén. Szekfű Tibor, a MMH elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a konferencia, amelynek kiemelt témája a mikrofinanszírozás pozitív társadalmi hatása a foglalkoztatás területén, egy európai rendezvénysorozat része. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese elmondta, hogy a főváros az utóbbi években dinamikus fejlődésen ment keresztül, Európa és a világ összehasonlító listáin egyre jobb helyen áll, de a pénzügyi szolgáltatások és a vállalkozásbarát környezet kialakítása terén további fejlődésre van szükség. Szalai Piroska, a BVK kuratóriu­mi elnöke előadásában kiemelte: a mikrovállalkozások jelentős szerepet töltenek be a gazdaságban, hiszen hazánkban a versenyszférában foglalkoztatottak 38 százaléka ilyen cégben dolgozik, ami kilenc százalékkal magasabb az unió átlagánál. Emellett itt termelődik a magyar versenyszférabeli GDP 20 százaléka.

Karsai Tamás gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár ismertette az operatív programok újdonságait, és hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kis- és középvállalkozásokat, rájuk kívánja építeni a foglalkoztatás bővítését és a gazdaság felpörgetését. Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára értékelte az elmúlt évtizedek gazdasági folyamatait és a jelenlegi helyzetet. A professzor a nem hagyományos válságkezelés jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, a gazdaság szereplői közti tehermegosztás megőrzi a politikai stabilitást, így a kormányok időt nyernek a strukturális reformokra, és hosszú távon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremtenek, ami előnyös a vállalkozások számára.

Kerekes György, a Századvég Gazdaságkutató igazgatója a mikrovállalkozók motivációiról és társadalmi szerepéről beszélt. Megítélése szerint leginkább a jogi és menedzsmentismeretek, a tőke és a kapcsolatok hiánya okoz gondot ezeknek a vállalkozásoknak, amire megoldást jelent a képzés, a nonprofit finanszírozás és az együttműködések kialakítása.

Nyikos Györgyi egyetemi docens hangsúlyozta, hogy a pénzügyi eszközök, azaz a visszatérítendő támogatások alkalmazásánál fontos, hogy a gazdaságilag életképes projektek kapjanak segítséget. Zárásként három magyar mikrofinanszírozó szervezet mutatta be új programját: a budapest mikrohitel-programot, a székesfehérvári kamattámogatási programot és a zalaegerszegi kamattámogatási programot.

Forrás: magyaridok.hu