Magyar Idők – Fejlett az innováció a V4 országaiban

 

Lengyelországban mutatkoztak be a visegrádi startupok

Katowicében, a European Economy Congress kísérőrendezvényén, az Euró­pai startup napokon mutatkoztak be az elmúlt két napban a visegrádi tagállamok startupjai – olvasható a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) közleményé­ben.

 width=

A BVK V4 EYES 2.0 nemzetközi startup versenyének nyertesei idén is egy tanulmányi körúton mutatkozhatnak be a négy ország legkiemelkedőbb innovációs eseményein – hangsúlyozta Szalai Piroska, a közalapítvány kurató­riumi elnöke.

Kiemelte, a katowicei európai startup­napok mellett március­ban a think.BDPST ­startup programjain prezentáltak, illetve júniusban Prágába és Pozsonyba indulnak az érintett vállalkozások. Kiemelte: a V4 fővárosok fontos törekvése, hogy az új, innovatív vállalkozásokat magukhoz vonzzák. Figyelemre méltó az a tény, hogy az eseményt idén Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki nyitotta meg – tette hozzá Szalai Piroska.

A közleményben a BVK arra emlékeztetett, a V4-országok 64 millió fős piacot jelentenek, jelenleg az unión belül Közép-Európában a legnagyobb mértékű a gazdasági fejlődés, az uniós statisztikák szerint mind a négy főváros régióinak innovációs mutatója átlag feletti. Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD- és UNESCO-nagykövete a rendezvényen arról beszélt, a lengyel és vele párhuzamosan a magyar és a közép-európai gazdaságok 1990 óta több fordulóponton mentek át. Most egy új korszakba, a digitalizáció korába lépünk.

A gazdaságok dinamizálásában és a technikai változások megvalósításában komoly szerepet játszanak a startupok. A piacra lépés költségei csökkentek, mivel ma már elég egy jó ötlet, laptop és wifikapcsolat egy vállalkozás indításához. Ez azt jelenti, hogy sokan tudnak belépni a piacra és rengeteg új ötlet hasznosulhat.

A V4 EYES verseny nyertesei idén a magyar MagikMe, a cseh Accent Artissan, a szlovák Effy és a lengyel Global Quantum, ők mutatkoztak be Katowicében. A MagikMe integráló játszótéri játékokat tervez és forgalmaz. A cseh nyertes, az Accent Artisan applikációja a nyelvtanulás során az anyanyelvi szintű kiejtés elsajátítását segíti, az artikulációra és a hangképzésre helyezve a hangsúlyt.

A szlovák nyertes, az Effy applikációja segít a tinédzserek pénzügyi tudatosságának növelésében, átláthatóvá teszi a gyerekek számára a feladataik, a kívánsá­gaik és a pénzügyi helyzetük egymáshoz való viszonyulását. A verseny lengyel befutója, a Global Quantum környezetbarát innovációja ötvözi az elektromos és a hidrogénbojlert, használatával kiválthatóak az olaj- és széntüzelésű eszközök.

Forrás: Magyar Idők