Magyar Idők – Már félszáz startupunk van a nemzetközi piacokon

 

Dobogós helyen állunk a régióban az innovációs ökoszisztémánkkal

Eddig közel másfél száz fiatal vállalkozó, valamint startup indulását segítette a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a nagykövetségek és a főváros – mondta a Magyar Időnek Szalai Piroska, a közalapítvány kuratóriumi elnöke. Augusztus végén a visegrádi országok közös startupprogramján mutatkozhatnak be az innovatív hazai vállalkozások, miközben egyre több világrangsorban kerül az élre a budapesti innovációs ökoszisztéma.

 width=
Magyar stand a 2016 DLD Tel Aviv Innovációs Fesztiválon

A világviszonylatban is kiemelkedő nemzetközi innovációs rendezvényeken már 55 hazai startup mutatkozhatott be 2014 óta – mondta a Magyar Időknek Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke. Felidézte: a BVK 2014 óta közel 120 rendezvényt szervezett, amelyeken több mint 14 ezer fő vett részt az elmúlt három évben. Az innovatív fiatal vállalkozások hazai és nemzetközi sikerét a BVK mellett a főváros is támogatja, mivel mára a Bálna Rendezvényközpont lett az otthona a magyarországi startupok bemutatkozásának.

Szalai Piroska a hazai innovációs ökoszisztéma jelenlegi pozíciójával kapcsolatban kérdésünkre kiemelte: Budapest hagyományosan erős innovációs térséggé vált mára, amelyet számos elismerés is bizonyít. Az egyik legtöbbször hivatkozott az európai Digital City Index (EDCI), amelynek 2016-os listájában már a 33. helyen állunk. A mért hatvan város közül ötven unióbeli, közülük 12 kelet-közép-európai. Szalai Piroska hangsúlyozta: a régió városai közül az ökoszisztémánk a harmadik helyen van Tallinn és Prága után, a növekedési potenciálban pedig elsők vagyunk. Míg 2010-ben mintegy ötven tech-startupról tudtak az elemzés készítői, addig a 2016-os vizsgálatkor már több mint 300 ilyen cég került a látókörükbe Budapestről. Szintén fontos elemzést publikált az idén február végén az unió: a komplex regionális versenyképességi index több nagyon fontos összetevője is átlag feletti a közép-magyarországi régióban. Az innovációra kapott értékünk 2016-ban az uniós átlag másfélszerese volt, a munkaerőpiaci hatékonyság és a felsőoktatás színvonala is meghaladta az uniós átlagot. Mindez stabil alapot jelenthet a magyar fővárosnak és a régiónak a továbbfejlődésre. Ezen a területen nagyon erős a városok közti verseny, ezért a következő időszakban is folytatni kell a munkát.

 width=
Startupok Éjszakája 2016

– A BVK több lépcsőben támogatja az innovatív vállalkozásokat – részletezte Szalai Piroska. A hazai bemutatkozási lehetőségek, tehát a fesztiválok, konferenciák mellett a nagykövetségek is hozzájárulnak a magyarországi cégek sikeréhez: a követségek, konzulátusok több ízben segítettek olyan világvárosokban is megismertetni a hazai startup-ökoszisztémát, mint Tel-Aviv, Szentpétervár, Bécs, Düsseldorf, Dublin és Párizs. Emellett hazánk is otthont ad kimagasló nemzetközi rendezvényeknek. Szalai Piroska ezzel kapcsolatban kifejtette: – V4-elnökségünk alatt, augusztus 31-én egy jelentős szakmai konferenciát és versenyt szervez hazánk, ahol a magyarok mellett szlovák, lengyel és cseh cégek is részt vesznek. A Global Entrepreneurship Week részeként novemberben is megrendezi a BVK a Startupok éjszakáját a Bálnában. A főváros jóvoltából szintén ezen a helyszínen folytatódnak a Be Smart hetek, amikor minden csütörtökön workshopokat, meetupokat tartunk különböző témákban.

Szalai Piroska felidézte, hogy az induló vállalkozások támogatásának köszönhetően a BVK Smart programja – mely nonprofit, innovatív vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat nyújt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozásoknak– a Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016. évi nemzeti fordulójának nyertese lett. Az elmúlt három évben a szervezet a budapesti vállalati ökoszisztéma jelentős és megkerülhetetlen szereplője lett, a nemzetközi programok révén pedig külföldön is elismertséget szerzett. Legutóbb márciusban kapott jelentős elismerést a közalapítvány: az Európai Unió Business Innovation Centre címmel jelenleg az egyetlen európai uniós minősített üzleti innovációs centrummá vált a BVK Magyarországon. Ennek köszönhetően erősebb kapcsolatot lehet kialakítani az egész közösség innovációs szereplőivel.

Forrás: Magyar Idők