A magyar takarítómegosztó is végigutazza a BVK szervezte találkozókat
Kapcsolatokat keresnek, üzleteket kötnek a visegrádi négyek országainak hasonló vállalkozásai körében azok a sikeres startupok, amelyeket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány versenyein választottak ki. A körút utolsó állomása Budapesten lesz.

 width=
Wolves Summit – Varsó
Elindult a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) augusztusi V4 EYES (Emerging Young ­EntrepreneurS, azaz feltörekvő fiatal vállalkozók) nemzetközi startupversenyének nyereményeként meghirdetett, a visegrádi csoport országait bejáró tanulmányi körútja. A nyertesek a lengyel Demosplay, a szlovák Feedbacker, a cseh ­FactOrEasy és a magyar Rendi a BVK delegációjának kíséretében járják végig a V4-országok fővárosait, hogy megismerkedjenek azok startup-ökoszisztémájával, tapasztalatokat gyűjtsenek és kapcsolatokat építsenek – közölte lapunkkal a közalapítvány.

A körút első állomásaként, október 10–12. között a varsói Wolves Summit konferenciára látogattak el, a Reaktor Warsaw inkubátorházban és a Campus Warsawban jártak a nyertes startupok. A BVK munkatársait és startuppereket Kovács Zsuzsanna Orsolya nagykövet köszöntötte a nagykövetségén megrendezett fogadáson. A Wolves World Summit két napján a delegáció tagjai előadásokat hallgattak meg, lehetőségük nyílt üzleti találkozók lebonyolítására, és találkoztak Magdalena ­Beauchamppal, a Startup Poland operatív vezetőjével.

– A BVK V4 EYES startupversenye a legjobbkor jött nekünk, ugyanis közeli célunk, hogy Magyarország mellett a többi V4-országban is piacra lépjünk. Néhány hónapja már Lengyelországban elérhető szolgáltatásunk.

Piackutatásaink és kezdeti növekedésünk alapján optimisták vagyunk, azonban a következő kritikus feladat a helyi profi csapat kiépítése. A varsói utazásunk során nagyot léptünk előre ezen a téren, mivel számos üzleti találkozón vettünk részt, és olyan helyi vezetőkkel ismerkedtünk meg, akik segítségünkre lehetnek a megfelelő csapattagok megtalálásában. Emellett mély betekintést kaptunk a lengyel startup-ökoszisztémába is, és előadhattunk a Reaktor Warsaw inkubátorházban – mondta Csillik Timur, a Rendi vezetője és alapítója.

A körút második állomásaként, október ­16–18. között a prágai Startup World Cup & Summit rendezvényen vettek részt és a prágai cseh élettudományi egyetemen működő Point One üzleti inkubációs és együttműködési központba látogattak el a vállalkozások vezetői.

 width=
Startup World Cup & Summit, Prága

A Lucerna Palotában megrendezett Startup World Cup & Summit rendkívül színvonalas és innovatív volt. – Nagyon örülök, hogy részt vehettem a rendezvényen. Meglepőnek találtam, hogy ilyen sok európai országból, sőt az Egyesült Államokból is érkeztek látogatók. Számomra a legérdekesebbek a szakértők kerekasztal-beszélgetései voltak, kiemelten Karel Janecek, Jean-F­rancois Ott és Volker Hirsch vitája a vállalatok és a vállalkozások jövőjéről – mondta Ewa Rekosz, a Demosplay vezetője.

Az utazás második napján ­Gabriela Kolácková, a Point One vezetője fogadta a delegációt, bemutatta az inkubátorház működését, és ismertette annak együttműködését az egyetemmel. A Point One társszervezőként vett részt a

V4 EYES verseny és konferencia lebonyolításában, a partnerek bíznak abban, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik.

A harmadik állomás Pozsony, ahová ebben a hónapban utazik a delegáció, végül a körút Budapesten, a ­startupok éjszakájával zárul november 23-án.

Forrás: Magyar Idők