A startup ökoszisztéma fejlesztését díjazta az Európai Bizottság

Budapest nyert idén az Európai Bizottság által létrehozott StartUp Europe díj Legjobb közigazgatások kategóriájában. Az elismerés azt mutatja, a magyar főváros kiemelkedő erőfeszítéseket tesz a startup-ökoszisztéma fejlesztéséért. Szalai Piroska a díj átvételét követően lapunknak kiemelte: az eredmények nem csak papíron léteznek, a Startupok éjszakáján a hónap végén bárki találkozhat az innovatív vállalkozókkal.

 width=

A városvezetés startup-ökoszisztéma fejlesztését segítő tevékenységének köszönhetően Budapest nyerte az idén a StartUp Europe díjat, amellyel az Euró­pai Bizottság a legjobb, start­upokat ösztönző programokat díjazza. – A többéves munkánkat ismerte el az Európai Bizottság – hangsúlyozta szerdán a díj átvételét követően Szalai Piroska.

A fővárosnak a start­upok, kis- és középvállalkozások fejlesztésére létrehozott egyetlen szervezete, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke kiemelte, a BVK Magyarországon az egyetlen, európai uniós minősítéssel rendelkező Business Innovation Center, tehát üzleti ­innovációs központja, amely segíti a kkv-kat és a startupokat abban, hogy minél többen megismerjék innovatív fejlesztéseiket, szolgáltatásaikat mind idehaza, mind külföldön.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a díj is megmutatja, példaértékű munkát végez a BVK a legjobb gyakorlatok összegyűjtésében, a kiemelkedő start­upok megtalálásában, és lehetőséget nyújt számukra, hogy bemutatkozhassanak és aktívan részt vehessenek világszínvonalú szakmai eseményeken.

– A StartUp Europe the Best Public Administration for Startups (a legjobb, startup-ökoszisztémát segítő közigazgatás) kategóriájának értékelésében kiemelték a BVK Smart programját is, valamint az Európai Unió és a Visegrádi Alap által támogatott, a vállalkozói kompetenciákat fejlesztő, a nemzetközi know-how-k megosztását, valamint a startupok tőkevonzó képességének javítását célzó partnerségi projektjeit – részletezte a BVK elnöke.

Szalai Piroska kiemelte: a legjobb közigazgatásnak szóló díj a városvezetés és a BVK vállalkozói tevékenységet és az üzleti innovációt ösztönző erőfeszítéseit ismeri el. Célja, hogy díjazza a legjobb startupösztönző programmal és szolgáltatással rendelkező közigazgatást. Azt hangsúlyozzák, hogy a startupok fejlődéséhez olyan támogató ökoszisztémára van szükség, amelyben az egyetemekkel, inkubátorokkal, accelerátorokkal és befektetőkkel együtt a közigazgatásnak is kulcsszerepe van.

Ennek elnyeréséhez a településeknek a startupok fejlődését támogató, az új kihívásokhoz igazított rendeleteket kell alkotniuk, programokat vagy szolgáltatásokat kell létrehozniuk. A díjat eddig az európai városok közül csak Lisszabon nyerte el.

Szalai Piroska hangsúlyozta, a BVK és rajta keresztül Budapest és Magyarország nem csak papíron ért el eredményeket a startup-ökoszisztéma fejlesztésében. Az innovatív hazai megoldások széles körű megismerését teszi lehetővé a november 27-én rendezett Start­upok éjszakája.

A 2015-ben életre hívott program célja, hogy a nemzetközi konferenciákon bemutatkozó startupokkal, a fia­tal vállalkozókkal a hazai közönség is megismerkedhessen. Emellett a külföldről érkezett nagyszámú érdeklődőnek köszönhetően jelentős elismerést kap a hazai startup-ökoszisztéma, ráadásul a rendezvényen számos üzleti megállapodást is tető alá hozhatnak a cégek.

– Büszke vagyok a díjra, amely elismerése annak a munkának, amelyet a BVK-nál már öt éve a hazai start­upok fejlődése, az ország nemzetközi hírnevének emelése érdekében végzünk.

Forrás: Magyar Idők