A magyar gazdaság első negyedévi szerényebb növekedési üteme átmeneti, több áprilisi és májusi adat is mutatja, hogy a magyar gazdaság lendületben van, a 2,5 százalékos idei gazdasági növekedés megalapozott – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért 2016. márciusi és áprilisi elismeréseinek átadásán.

2016.07.11_Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016_nemz

Hozzátette: jó jel, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom harmincnegyedik hónapja folyamatosan növekszik, ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a fogyasztás húzza, hatással van rá az export, az ipari teljesítmény, az európai uniós források hatékony felhasználása, és az ágazatok jó eredménye.

Az eseményen ismertették: a zsűri döntése alapján a hónap beruházója márciusban a Ruag Ammotec Magyarország Zrt., áprilisban a Delphi Connection Systems Hungary Kft., a hónap kis- és középvállalkozása kategória márciusi díjazottja a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft., az áprilisi kitüntetettje az Inwatech Környezetvédelmi Kft., a hónap startup vállalkozása elismerésben részesült márciusban a Móra-Bookr Kids Kft., áprilisban a Notch Interfaces Inc.

2016.07.11_Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016_nemz

Varga Mihály köszöntötte a Díj az európai vállalkozások ösztönzésért 2016. kétfordulós európai uniós verseny nemzeti helyezettjeit.
Magyarországról az európai versenybe a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) Smart program projektje, illetve az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. Get in The Ring! programja került, különdíjban részesült a The Connect East Incubator Zrt. Hackhaton-in-a-Box projektje.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy értékelte, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2013 óta, a sikeres vállalkozások díjának alapításától havonta tudnak kiemelkedő vállalkozásokat elismerni.

Varga Mihály beszédében kitért a Brexit magyar gazdaságra gyakorolt hatásaira. Elmondta, kiderült, hogy az itt működő mintegy 3000 brit érdekeltségű cég nem készül váltásra, Magyarországon kívánnak maradni. Hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók érdekeit az Egyesült Királyságban maximálisan képviselje.

Kiemelte, hogy az Európai Unió harmadik legnépesebb, illetve gazdasági erejét tekintve a második-harmadik helyen álló országának kilépése érinteni fogja az unió versenyképességét.

A nemzetgazdasági miniszter szerint aggódni amiatt lehet, hogy mi történik az Európai Unió egészével a brit kiválással, és ez hogyan hat majd a magyar gazdaságra. Szerinte továbbra is a szuverén nemzetállamok versenyképességére kell építeni.

2016.07.11_Európai Vállalkozások Ösztönzéséért 2016_nemz

A nemzetgazdasági miniszter a munkaerőpiaci helyzetet érintve rámutatott arra, hogy a korábban meglévő magas munkanélküliség mára jelentősen lecsökkent, 2010-ben a munkanélküliségi ráta mintegy 12 százalék körül volt, mostanra ez 5,5 százalék környékére mérséklődött, és továbbra is jelen van egy olyan munkanélküli réteget, akiknek az átképzése, szakképzése alkalmassá teheti őket az elhelyezkedésre.

Varga Mihály szerint gond, hogy a munkaerőpiac szerkezete nem képes a foglalkoztatói igényekhez gyorsan változni.

Megjegyezte: a munkaadók felvetették, hogy átmenetileg olyan kormányzati programot kellene indítani, amely a kulturálisan beilleszthető munkavállalókat próbálja hiányszakmákban foglalkoztatni.

A miniszter szerint keresni kell a munkaadói és munkavállalói partnerekkel együtt a munkaerőhiány rövidtávú kezelésére is a megoldást, mert Magyarország befektetésektől eshet el, ha nem képes adott területeken a teljes munkaerőt biztosítani. Gondolkodni kell azon, hogyan lehet a növekedésben lévő magyar gazdaság munkaerő szükségletét biztosítani, az iparfejlesztési program, a szakképzés átalakítása, a foglalkoztatást segítő intézkedések már erről szólnak – tette hozzá Varga Mihály.

Forrás: Magyar Idők