A Budapest – Düsseldorf Be Smart Tech Event rendezvényen vehetnek részt 2017. március 28-án a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 5. BE SMART startup versenyén smart city és mobilitás témában díjat nyert startupok. A szervezők 13 kiemelkedő vállalkozásnak biztosítanak lehetőséget a németországi piacra lépés megalapozásához.

 width=

A rendezvényre, amelynek szervezői a Düsseldorfi Magyar Főkonzulátus és a Vodafone Deutschland, exkluzív környezetben, a Vodafone düsseldorfi székházának 18. emeleti bemutatótermében kerül sor. A startupoknak lehetősége lesz egyedi bemutatkozásra, pitch-ek és one-on-one megbeszélések formájában az észak-rajna-vesztfáliai régióban jelen lévő és egyéb német  nagyvállalatok innovációs vezetői, befektetők és a helyi kereskedelemfejlesztési szervezetek képviselői előtt, illetve kiállítóként is szerepelhetnek az eseményen.

A rendezvény támogatói az Innogy Hungária Kft és leányvállalatai az ELMŰ-ÉMÁSZ.

A legjobb cég(eke)t díjjal jutalmazzák, az első helyezett részére 1 éves villamosenergia fogyasztást biztosít az Innogy Hungária Kft.

Az 5. BE SMART verseny smart city és mobilás kategóriáinak győztesei:

A BeeRides a régió első repülőtéri közösségi autómegosztója. A Beeride az autótulajdonosok számára ingyenes parkolást biztosít a reptéren, és lehetőséget arra, hogy teljes körű biztosítás mellett bérbeadhassák autójukat ide érkező turisták számára. Autóbérlők számára a BeeRides legjobb ár garancia mellett nyújt mobilitást.

 width=

Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik.

Az EVA által fejlesztett okosszemüveg egy elektronikus segédeszköz vakok és gyengénlátók számára. Az eszköz mesterséges intelligencia szoftvere feldolgozza viselője vizuális környzetét és arról élőbeszédben ad visszajelzést. A szemüveg kompatibilis több SmartCity megoldással és biztonságos navigációs szolgáltatást is biztosít a vakok és gyengén látók számára.

Flexsys Kft. kutatás-fejlesztésen alapuló hardver-szoftver rendszerek létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozik. A startup versenyen bemutatott projektjük a Flumen elektromos járműflotta töltő rendszer, ami a közép- és nagyvállalatok részére teljes hardver és szoftver megoldást kínál a töltések optimalizálására, foglalására, ütemezésére, vezérlésére, elszámolására.

A Home Sensor fejlesztése egy okos szenzor-rendszer, melynek segítségével optimális szinten tartható a lakásban a levegő minősége, ami az egészség megőrzést szolgálja. A Home Sensor az interneten keresztül továbbítja a mért értékeket, és amennyiben problémát észlel, riasztást küld a tulajdonos számára. A riasztás elsősorban okostelefonon érkezik egy értesítés formájában, de rendszer egyéb csatornákon használatára is képes.

A Platio fejlesztése egy energiatermelő és információ-technológiai funkciókkal ellátott térburkoló rendszer, amely a jtáókelők lépéseiből termel energiát. A rendszer  váza újrahasznosított műanyag hulladékból készül, a járófelület szerkezetében pedig napelemek és piezo-elektromos érzékelők helyezkednek el. A fejlesztés új lehetőséget nyit a megújuló energia részarányának növelésére az áramtermelésben, energiahatékony megoldások fejlesztésére, továbbá hozzájárulhat az élhetőbb, okos városok adatalapú tervezéséhez.

A PocketGuide egy GPS alapú, hang vezérelt városnéző alkalmazás. Segítségével úgy sétálhatunk egy városban, mintha idegenvezető kísérne minket. A telefon elmeséli a látnivalók történetét, és ha kell, elirányít bennünket a következő látványossághoz. A turisztikai alkalmazásnak indult fejlesztés mára egy „location based storytelling” platformmá nőtte ki magát. Az eltérő tartalmakkal a legkülönbözőbb célcsoportok érdeklődési köre is kielégíthető.

A Puli Space Technologies küldetése egy skálázható (5-25 kg), extrém körülmények között működő, egyedi mobilitással bíró földi és planetáris rover platform kialakítása. Az általuk kínált megoldás egy egyszerű, robusztus, nagyrészt „off the shelf” részegységekből készített robot, saját fejlesztésű irányítószoftver rendszerrel.

 width=

A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek (kávézó, bolt, gyógyszertár, középület,stb.) mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járda adatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járat információk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére.

A SCOLVO Zrt. egyedi megoldást kínál bármilyen munkafolyamat gyors és egyszerű mobilizálására. Módszerük összetett módon közelíti meg a vállalati mobilitás megoldásának kérdését, egyesítve a dobozos termékek egyszerűségét a házon belüli alkalmazás-fejlesztés rugalmasságával. Modern technológiájának köszönhetően könnyen hozzáilleszthető valamennyi nagy operációs rendszerhez.

A MagikMe speciális játszótéri eszközöket tervez és forgalmaz, melyeken sérült és ép gyerekek közösen, előbbiek kerekesszék nélkül tudnak játszani. A MagikMe célja a kora gyermekkori integráció elősegítése és a többségi társadalom szemléletformálása a sérültekkel kapcsolatosan, ezzel facilitálva a dialógust és együttműködést. A játszótéri eszközök felhasználói a helyi közösségekben élő családok, vevői célcsoportja azonban a játszóterek üzemeltetői és megépítői, valamint értékesítők.

A Stringbike fejlesztése egy járók és mozgássérültek számára használható közlekedési- és rehabilitációs eszköz, melynek láncnélküli, zsinóros hajtástechnológiája, az un. „Push-Pull” handbike toló-húzó mozgással hajtott közlekedési eszközzé alakítja a kerekesszéket. A mozgás szélesebb sérültségi fokkal is használható, kíméletesebb az ízületekhez, az adott izomcsoportok (mell/hát) terhelése széles tartományban egymástól függetlenül állítható.

A Miutcánk lokális közösségi oldal és sharing economy platform, ahol az egymáshoz közel élő emberek megismerhetik egymást és bizalmat építenek. A jelenleg 39 ezer felhasználóval rendelkező Miutcánk víziója, hogy mindenkinek helyben hozzáférést biztosítson eszközökhöz, tudáshoz és közösséghez.