A világ legrangosabb startup fesztiváljára, a DLD (Digital Life Design) Tel-Aviv Innovációs Fesztiválra utazhat a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Magyarország Tel-avivi Nagykövetsége által meghirdetett BE SMART startup verseny első három helyezettje. A díjakat dr. Bagdy Gábor Budapest Főváros főpolgármester-helyettese adta át 2015. szeptember 7-én, hétfőn délelőtt, a Közalapítvány székházában.

– Gazdaságfejlesztés tekintetében hosszú távon az értéket elsősorban az innováció és a kreativitás tudja biztosítani, ami akkor érhető el, ha Budapest vonzó marad az új gondolatok megszületésében kulcsszerepet játszó alkotók számára, és képes megfelelő kibontakozási lehetőséget biztosítani számukra. Ennek megvalósulásában játszanak fontos szerepet Budapest idén elfogadott Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiájában megfogalmazott intézkedések – emelte ki a főpolgármester-helyettes beszédében.

Be Smart Verseny 2015 díjazottak

– A két nép között nagyon sok hasonlóság van, a magyar és az izraeli népről is azt mondják, hogy nagyon kreatívak és innovatívak. Számos példa, konkrét cég mutatja, hogy érdemes a magyaroknak és az izraelieknek együttműködni – hangsúlyozta Dr. Nagy Andor, Magyarország Tel Aviv-i nagykövete video üzenetében.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy bár Európa legjelentősebb startup központjai London, Berlin és Párizs, a kelet-közép-európai térségben Budapest is kiemelkedő jelentőséggel bír. A Közalapítványnak is kiemelt fókuszterületét jelentik a nagyon innovatív, nagy növekedési potenciálú, globális piacokat megcélzó startupok.

A BVK delegációja hétfő délután utazik a DLD Tel-Aviv Innovációs Fesztiválra, ahol a nyertesek kedden prezentálják startupjaikat a fesztivál keretein belül megrendezésre kerülő magyar rendezvényen.

A Be SMART 2015 startup verseny díjazottjai:

Az I. helyezett Synetiq csapatának fejlesztése neuromarketingen alapuló kutatási technológiájával lehetővé teszi a különböző médiatartalmak által keltett érzelmek mérését, hozzájárulva ezzel a hatékonyabb tartalmak (pl. reklámok) előállításához.

A II. helyezett Reevio egy innovatív termék-értékelő platformot mutatott be, amely segítségével a rendszerükbe regisztrált szolgáltatók megtöbbszörözhetik a termékeiknél megjelenő vevői értékelések számát.

A III. helyezett Joker Tao csapata olyan keretrendszer fejlesztésével foglalkozik, amely átjárhatóságot biztosít az SQL és a NoSQL alapú adatbázisok között, jelentős erőforrásokat spórolva ezzel a nagy adatbázisokkal dolgozó vállalatok számára.

Tekintettel a kialakult erős mezőnyre, a zsűri különdíjak kiosztása mellett döntött. A stroke utáni rehabilitációban segítséget nyújtó Motiball csapata egészségrehabilitációs innovációáért, az autista gyermekek és szüleik kommunikációját segítő alkalmazást fejlesztő Gubbio csapata szociális innovációáért, míg a hagyományos felhasználónév/ jelszó párost mobilalkalmazással helyettesítő Granted by me csapata IT biztonsági innovációjáért részesült különdíjban.

A zsűri:

A zsűri elnöke Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke volt.
A zsűri tagjai:
• Ázbej Trisztán, Magyarország Izraeli Nagykövetségének tudományos és technológiai attaséja
• Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója
• Kovács László, a BKIK Informatikai Osztályának alelnöke, a Pont Systems Group vezérigazgatója és a Colabs Startup Center vezérigazgatója
• Tóth Viktor, az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. befektetési igazgatója