Második stakeholder találkozó 2020.06.09. – Crafts Code

 

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében 2020. június 9-én került megrendezésre az Interreg Europe program keretében megvalósuló Crafts Code projekt második helyi stakeholder találkozója, a járványra való tekintettel ezúttal a virtuális térben.

Az Európai Unió Interreg programja által támogatott Crafts Code (CReative Actions For Tailoring Smes’ COmpetitive Development) projekt 2019 augusztusában indult. Célja a kézműves kis- és középvállalkozások támogatása életciklusuk minden szakaszában a fejlesztéseikben és a növekedésben, valamint abban, hogy minél aktívabban vegyenek részt az üzleti innovációban. A projekt emellett szakpolitikai ajánlásokat tervez megfogalmazni az EU és a tagállamok intézményei felé is.

A hároméves projekt vezetője Firenze önkormányzata, rajtuk kívül még hét ország nyolc szervezete vesz részt a megvalósításban. A magyar tevékenységeket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány koordinálja, amely 2020. június 9-én összehívta a magyarországi érdekeltek (stakeholderek) második találkozóját.

A BVK kuratóriumi elnöke, Szalai Piroska megnyitó beszédében ismertette a projekt vezetőjét, partnereit, célját és felépítését a résztvevők számára. Felsorolta a Magyarországról beküldött jó gyakorlatokat és a projekt eddigi eseményeit. Kiemelte, hogy az elkövetkező találkozókra is jelentős hatással lesz a kihirdetett veszélyhelyzet, így azok során a szervezők megpróbálnak különféle segítségeket nyújtani és gyűjteni ahhoz, hogy a járvány utáni világban mivel lehet vagy mivel tudják segíteni a nemzetközi kézműves ökoszisztéma tagjai a résztvevő kézműveseket.

Ezt követően Mészáros Mónika Alíz, a közalapítvány EU projekt menedzsere megtartotta beszámolóját a 2020. május 12-13. között Finnország által online formában lebonyolított első interregionális tematikus szemináriumról. Ismertette az esemény fő momentumait és üzenetét, valamint említést tett az ott bemutatkozó nemzetközi jó gyakorlatokról, köztük Panyi Zsuzsiról is.

Panyi Zsuzsi beszámolt a májusi szemináriumon való részvételéről, amit izgalmasnak nevezett és úgy érzi ebben a közösségeben igazán sokat lehet majd egymástól tanulni. A maga részéről a Mákgubó program keretében ad át vállalkozói tudást ennek a körnek.

A 60 tagszervezetet és mintegy 4500 népművészt tömörítő Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Igyártó Gabriella elmondta, hogy a vírus-helyzet okozta bizonytalanság után, végül az enyhítések bevezetését követően idén augusztusban is megrendezésre kerül a Mesterségek Ünnepe, amely szintén magyar jó gyakorlatként mutatkozhat majd be a Crafts Code projekt követkető nemzetközi szemináriumán.

A Pénzügyminisztérium operatív programok irányító hatóságának képviseletében Vásárhelyi-Müller Marianna kiemelte, hogy nagyon jó, hogy ilyen gyorsan reagáltak a projekt résztvevői erre a megváltozott helyzetre és sorra előremutató ötletekkel állnak elő. Élnek a Crafts Code projekt által létrejött platformok nyújtotta lehetőségekkel, és olyan jó példákat és inspiráló gondolatokat láthatnak, amik a gyakorlati életbe is akár azonnal átforgathatók.

Dr. Kolyvek Antónia, a Magyar Divat Szövetség elnöke úgy gondolja, hogy az új körülmények következtében a kézművesiparban dolgozóknak is alkalmazkodnia kell és esetenként akár valami teljesen új dolgot kell kitalálniuk a jövőben.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében, Pazaurek Szabina vett részt a találkozón, aki az Enterprise Europe Network projektjein is dolgozik. A PBKIK kiemelten kezeli a kézműves szektorból érkező vállalkozásokat és más nemzetközi platformokon is képviselik Magyarországot.

Takács Zsuzsa viselettervező, a Magyar Divat Szövetség művészeti vezetője pedig a szövetség újragondolását tekinti a nemrég megválasztott elnökség feladatának. Fontosnak tartja a jelenleg széttöredezett szakma összefogását, melynek zászlóvivője lehetne a szervezet.

 

A projekt hivatalos oldalán az eseményről megjelent angol nyelvű beszámoló  ITT olvasható.

 

A projekt a VEKOP – Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program „Vállalkozások versenyképességének javítása” és „Kutatás, fejlesztés és technológiai innováció” prioritásokhoz kapcsolódik, ezt kívánja majd támogatni a projektben elkészülő ajánlásokkal és jó gyakorlatokkal.

 width=