Megnyílt a Város Boltja csütörtökön Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal Bárczy István utcai szárnyában lévő üzletben a fővárosi szociális intézményekben készített termékeket, illetve a Magyar Iparművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásait lehet megvásárolni.

A Város Boltja létrehozásának gondolata 2012-ben született, amikor a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest szociális koncepcióját. Olyan önfenntartó vállalkozást akartak létrehozni, amely a bevételeiből szociális intézményeket tud támogatni, jobb életfeltételeket biztosítva az ellátottaknak – mondta a megnyitón Szentes Tamás főpolgármester-helyettes az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.
A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Szentes Tamás elmondta azt is, a főváros szociális intézményeiben folyó művészeti és kézműves tevékenység jó alapot jelentett ahhoz, hogy az ilyen termékek árusítására üzlethelyiséget alakítsanak ki. Az is cél volt, hogy a budapestiek ne csak adminisztratív ügyintézés miatt keressék fel a Városházát – tette hozzá.
Pirisi Károly, a boltot kialakító és üzemeltető Budapest Esély Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondta, hogy a 160 négyzetméteres üzlethelyiség kialakítása 21 millió forintba került.
A Város Boltjában szociális intézményekben létrehozott termékeket, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel kialakított együttműködési megállapodás alapján a képzésben részt vevők által készített alkotásokat mutatják be és értékesítik. Rendszeresen szerveznek majd beszélgetéseket, rendezvényeket is, lehetőséget teremtve művészekkel való találkozásokra.
A bolt nonprofit alapon működik, a termékek eladásából származó bevétel a bolt fenntartását és az alkotókat segíti. A termékeket jogvédett logóval, tanúsítvánnyal látják el, amely igazolja az eladott termék és a vásárlás jótékonysági jellegét. Tervezik webáruház és honlap elindítását is – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI