A Mikrohitel elsősorban a kis hiteligényű, kezdő vállalkozásokat segíti kedvezményes kamatozású hitellel, amely ágazati megkötés nélkül igényelhető a fővárosi vállalkozásfejlesztési programon keresztül.

A fővárosi vállalkozásfejlesztési program szolgáltatásai között kiemelt szerepet tölt be a kereskedelmi banki módszerrel nem finanszírozható vállalkozások számára kidolgozott Mikrohitel program. Amennyiben kizárólag forgóeszköz vásárlására fordítja hitelét a vállalkozás, úgy a futamidő legfeljebb 36 hónap lehet.
A MIKROHITEL speciális konstrukció, amely ötvözi a kis összegű, olcsó, éven belüli és éven túli hitelforrások jó tulajdonságait. A konstrukció keretében legfeljebb 7 millió forintot igényelhet a vállalkozás, amelyet gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozására, a már meglévő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra bővítésére és/vagy fejlesztésére fordíthat. Újdonság, hogy nem csak a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközök finanszírozásához használható fel.
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál jelentkező vállalkozások forráshoz juttatásának eljárása eltér a kereskedelmi bankok által folytatott gyakorlattól. A hitelkérelem benyújtása előtt felméri a vállalkozó gazdálkodási és szakmai felkészültségét és a hiányos területekre vonatkozóan tanácsadással, képzéssel áll rendelkezésére. A hitel odaítélése kizárólag megvalósítható üzleti terv bemutatását követően lehetséges, a jogi biztosíték megléte még nem biztosítja a hitel jóváhagyását. A hitel visszafizetésének időszakában is folyamatosan figyelemmel kíséri a vállalkozás teljesítményét és szükség esetén – a vállalkozóval együttműködve – javaslatokat tesz a kedvezőtlen tendenciák megváltoztatására. Valamennyi induló, mikrovállalkozás azonos feltételekkel veheti igénybe a szolgáltatásokat. A konstrukció részletes, naprakész feltételrendszerét a Közalapítvány honlapján találják meg az érdeklődők.