A kis- és középvállalkozások adózási, számviteli, ellenőrzési és finanszírozási kérdése áll az idei Adózás Európában – VIII. Nemzetközi Adókonferencia középpontjában, amelyet a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ) idén az európai szervezettel, az EFAA-val (European Federation of Accountants and Auditors for SMEs) közösen szervez – mondta Herich György, az egyesület elnöke szerdán Budapesten a konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.

Herich György közölte: a június 5-6-ai budapesti nemzetközi konferenciára Európa és Ázsia 22 országából érkeznek adószakértők.
Kifejtette: a gazdasági válság hatására olyan társadalmi-gazdasági kockázatok jelentek meg világméretekben, amelyek enyhítésében, kezelésében a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) szerepe erősödhet, ilyen a munkanélküliség növekedésének megakadályozása. Elmondta: a globalizáció együtt járt a multinacionális vállalatok térhódításával, de ez a folyamat magával hozta a nyereség- és a tőkekoncentrációt, amely nem egy ország esetében súlyos társadalmi-gazdasági feszültségek forrása lett.
Kiemelte: a kkv-k szerepe világszerte, így az Európai Unióban is fontos a foglalkoztatás javításában, a területfejlesztési célok megvalósításában, a nemzeti érdekek érvényesíthetőségében, s egyúttal a költségvetési érdekek érvényesítésében. Az Európai Unió (EU) tagállamaiban a kkv-k a legnagyobb vállalkozói réteget képviselik, jellemzően belföldi piacra termelnek, élő munkaigényes ágazatokban tevékenykednek, egyúttal azonban igen jelentős adminisztrációs terheket viselnek – tette hozzá.
Ismertette: az EU-ban a kkv-k meghatározása a létszám, az árbevétel vagy a mérlegfőösszeg alapján történik, így középvállalkozáson az 50-249 dolgozót foglalkoztató cégeket értik, amelyeknek éves nettó árbevétele maximum 50 millió eurót tesz ki, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurót ér el, a kisvállalkozás az uniós meghatározás szerint 10-49 alkalmazottat foglalkoztat, és éves árbevétele vagy mérlegfőösszege 10 millió euró, míg a mikrocégek maximum 9 dolgozóval éves szinten 2 millió árbevételt mondhatnak magukénak. Ebből is látszik, hogy a kkv-szektornak már a megnevezése, besorolása is problémás – fűzte hozzá.
Magyarországon a kkv-k számára az adóterhelésnél nagyobb gondot jelent az adminisztráció, ezt a terhet mindenképpen mérsékelni kell – emelte ki Herich György.

Forrás: MTI