A hatvanas évek közép-európai szimpózium mozgalmainak hatására Probstner János keramikusművész ötlete alapján, a Bács-Kiskun Megyei Tanács anyagi támogatásával jött létre a mai stúdió, Kísérleti Kerámia Stúdió néven, mely teret adott az új technikáknak, gondolatoknak. 

Nemzetközi-Kerámia-Stúdió

Alapítva: 1978

Tevékenység: a kerámiaművészet támogatása

Web: www.icshu.org

A Stúdió, mint közösségi tér

„A stúdió szellemiségét, hangulatát a professzionális, demokratikus, nyitott, elfogadó és a családias szavakkal lehetett jellemezni a legjobban” – mondta Szegedi zsolt, stúdióvezető. Manapság a globalizáció, az uniformizálódás és az elidegenedés a demokratikus világ alapérzései, véli a stúdióvezető.

A stúdió mindig is küzdött ezek ellen a hatások ellen, a „Művészet kolostoraként (P.J.)”, ma még inkább azért küzd, hogy ez a hely a szabad művészi gondolkodás, és a manuális intelligencia megőrzőhelye maradjon. Mivel a stúdió bentlakásos intézmény, ezért a művészek napi 24 órán át egy térben élnek, dolgoznak.

Természetes módon hatnak egymásra mind emberileg, mind szakmailag, és ez az az inspiráló közeg az, amire a kreatív embernek igazán szüksége van, összegzi Szegedi Zsolt a stúdió hitvallását.

Nemzetközi-Kerámia-Stúdió-2

Életben tartani

A legnagyobb kihívás a stúdió életben tartása. 2002-től a kerámia stúdió nonprofit vállalkozásként működik. Az egyre csökkenő állami/ önkormányzati támogatások (40-50%) mellett egyre nagyobb mértékben (50-60%) kell vállalkozói bevételekhez jutnia fennmaradása érdekében. Ezt csak kimagasló és érdekes szakmai programmal, kiváló szolgáltatásokkal, és állhatatos munkával lehet elérni. A stúdió vezetője úgy látja, hogy elérkeztek arra a pontra, amikor nem kellett szakmai kompromisszumot hozniuk fenntarthatóságuk érdekében.

Sikerélményhez kell jutni

Mivel válhat sikeressé egy hazai arts & craft vállalkozás? Szegedi Zsolt szerint „ez megmondhatatlan”, majd hozzáteszi, hogy „tehetség, szorgalom, kitartás, nyitottság, üzleti érzék, kommunikációs készség, és még sok más is, például lehetőség, és szerencse, vagy ez mind együtt.” Mit jelent sikeresnek lenni egy alkotó esetében? Szegedi Zsolt úgy látja, hogy a lényeg, hogy aki csinálja boldog és megelégedett legyen a saját lázas művészi lelkével. A többit a világ majd eldönti!”


International Ceramics Studio

Since: 1978

Activity: promotion of ceramics

Web: www.icshu.org

The mission of the studio is to promote the formal, aesthetic and technological development of ceramics and to help foster creative skills. With this in mind the ics offers modern facilities and kilns, ample studio space and technical support for the artists.