A forradalmian gyors sörcsapolótól a cukorbetegek életét megkönnyítő alkalmazásig számos izgalmas ötletet felvonultató bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők november 24-én, a 3. Újbudai hallgatói startup pályázat nyilvános döntőjén – tájékoztatta a Rádió Orient hallgatóit Kerékgyártó Gábor. 

 width=Az idén harmadszorra meghirdetett újbudai startup pályázat az Újbudához kötődő egyetemisták innovatív vállalkozói potenciáljának megmozgatására szolgál – emelte ki Kerékgyártó Gábor, aki elmondta, idén 26 csapat jelentkezett, és a zsűri első körben közülük választotta ki azt a 11 csapatot, amelyről úgy gondolta, hogy érdemes élőben is meghallgatni. Ők fogják bemutatni, hogy miről is szól ötletük.

A hattagú zsűrinek kell megjósolni, hogy az innovatív startup témában végül ki lehet sikeres és ez nagyon nehéz feladat – fogalmazott a szakember, aki röviden bemutatta a döntnököket is. Három nagy egyetem delegáltja kapott helyet a zsűriben. A Corvinus Egyetemről Kállay László, a Kisvállalkozás-fejlesztési Központ vezetője, az ELTE-ről Magyar Dániel, a Pályázati és Innovációs Központ vezetője, a Műegyetemről Jakab László, a Villamosmérnöki Kar dékánja. Ők hárman képviselik a felsőoktatást. Mellettük három szakmai szervezet képviselője lesz jelen: Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének képviseletében Szórádi Bence, aki két éve az év ifjúsági vállalkozója volt, illetve Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány vezetője. A Rádió Orient vendége rámutatott: a zsűri, azon túl, hogy szakmailag jó döntést tud hozni, például a Design Terminál és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány segítségével további lehetőségeket is tud kínálni azoknak, akikben fantáziát lát.

A verseny végén a négy győztes egymillió forintot kap az újbudai önkormányzattól, amelyet a csapatok vállalkozásuk sikere érdekében használhatnak fel. A győzteseket a pályázat utáni egy évben Moll János, a Corvinus Egyetem nyugalmazott professzora mentorálja és kontrollálja.

Idén is nagyon szerteágazó témákban nyújtottak be pályázatot a fiatalok. Az egyik csapat a fesztiválpiacra kifejlesztett egy gyors sörcsapot, amellyel a csapos egyszerre négy sört tud csapolni. A másik csapat egy olyan alkalmazást készített, amely a cukorbetegek életét tudná megkönnyíteni. Vannak akik régi rádiókat átalakítanak át mai használatra, és vannak, akik 3D-s nyomtatással ékszereket készítenek – emelt ki néhányat a pályázatok közül Kerékgyártó Gábor.

Az újbudai Spinof klub Facebook-oldalán regisztrálhatnak azok, akik szeretnék megnézni a döntőt, amelyről az Újbuda Tv készít vágóképeket és beszámolót – hívta fel az érdeklődők figyelmét Kerékgyártó Gábor.

Az interjú meghallgatható: ITT

Forrás: Orient Press