Magyarországon 200 ezerrel több nő dolgozik, mint 2015-ben, a nők foglalkoztatottsága az uniós átlagnál sokkal jobban nőtt, mondta Varga Mihály. A kormány eltökélt a nemek közti különbségek csökkentésében.

Varga_k

Több mint 200 ezerrel nőtt a munkában álló nők száma a 2010-es szinthez képest, ezzel a rendszerváltoztatás óta nem látott szintre emelkedett a női foglalkoztatottság Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. konferenciáján.

A vállalkozó nők, illetve a női vezetők fővárosi turizmusban és az idegenforgalomban betöltött szerepéről szóló tanácskozáson Varga Mihály elmondta: a kormány eltökélt abban, hogy tovább csökkenjen a nemek közötti jövedelemkülönbség, illetve a vezető beosztásoknál megfigyelhető aránytalanság.

Ne kelljen választani 

Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a nők munkába állását kedvezőbb lehetőségek segítik, és megsokszorozódott a kisgyermekek ellátását szolgáló intézmények befogadóképessége is – mondta a szakminiszter.

„Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők számára ne választásként merüljön fel a munka vagy a család, a karrier vagy anyaság– szögezte le Varga Mihály. A magyarországi nők munkavállalásáról szólva a szakpolitikus elmondta: az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarországon a 2 százalékos uniós átlagnál lényegesen gyorsabb ütemben, 7,4 százalékkal javult a női foglalkoztatás 2010. és 2015. között.

A turizmusban jobb a helyzet

Megjegyezte, a turizmusban a becslések szerint 30 százalékos a női vezetők aránya, de az utazásszervezésben például ez a szám még magasabb, 45 százalék körüli. Az ágazat szerepe azért is igen fontos, mert a bruttó hazai termék több mint 10 százalékát állítja elő, és a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja.

Forrás: Origo