Édesapja üvegipari gépész – üveg iránti vonzalma, tehát korai – aki világszabadalmat dolgozott ki az üveg viszkozitásának mérésére. Panyi Zsuzsi jó párszor megfordult a kutatóintézetben, ahol apukája dolgozott, és itt folyton az üvegcsurgatványok között válogatott, keresve a legszebbet. Ez a szenvedélye azóta is tart.

panyizsuzsi-o

Alapítva: 2013

Tevékenység: üveg designer

Web: www.panyizsuzsi.hu

Panyi Zsuzsi, a brand

2002-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán, ahol még tanulmányt is írt a keret nélküli üvegszerkezetekről. Később úgy érezte, hogy az építészet olyan komplex, elmélyülést igénylő feladat, amely nem hagy elengedő időt a gyerekek nevelésére. Ekkor kezdett el ismét üveggel foglalkozni és ékszereket tervezni, ahogy mondta „a tervezési folyamat ugyanaz, az ékszerkészítés csupán csak léptékváltás az épületekhez képest.”

Otthon, cipősdoboznyi üveggel, a lakás egyik kis szobájában készítette első üvegékszereit, majd 2007-ben a panyizsuzsi domain befoglalásával elindította saját márkáját és vállalkozását. Az iparművész és design vásárokon kiállított termékei iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, így néhány hónapon belül megérett benne a döntés, hogy az ékszerkészítés most már nem csupán hobbi, hanem hivatás.

Monotonitás helyett vállalkozás

Panyi Zsuzsi elmondása szerint nem viseli jól a monotonitást. „Tervezni és vállalkozást vezetni azonban egy kaland. Bemegyek a műhelyembe, leülök a gép vagy a papír elé és minden nap, minden pillanatban más történik. Nekem ez a lételemem. Szeretem a kihívásokat, amikor egy olyan felkérés érkezik, amihez teljesen újfajta hozzáállást, gondolkodást igényel tőlem.”

panyizsuzsi_moodboard-babyblue-grey04-notext

Hátrányból előnyt

Kisgyerekei nevelése mellett nem volt lehetősége viszonteladókat keresni, így termékeit az interneten, online kezdte el értékesíteni. Később ez a nehézség és az erre adott megoldás alapozta meg sikerét, ez lett vállalkozása legnagyobb erőssége. Ékszerei értékesítése elsősorban ma is saját webshopján keresztül történik, de már jelentős hazai design és művészeti boltokban is megvásárolhatóak. Kreációit a nagyvonalú színhasználat és század közepi modern mozgalom formavilága jellemzi, az üvegékszer kollekciók széles skálát ölelnek fel.

Kreativitás a vállalkozásvezetésben

Vállalkozása hobbiból született, melyet otthonról indított minimális tőkével. Soha nem elégedett meg az elértekkel, folyton a következő lépésre koncentrált, és csak anynyit fejlődött, amennyi saját tőkével megoldható. „Kreativitásomat nem csak az ékszereimben mutatom meg, hanem a vállalkozásom vezetésében is. Képes vagyok a hátrányokból előnyt kovácsolni. Nem panaszkodom, hanem problémamegoldásra törekszem: jellemzően szokatlan irányból közelítem meg a dolgokat, új utakat, új megoldásokat keresek.” – vallja nézeteit. Sikerei titka a folyamatos tanulás – mind az üvegmegmunkálás, mind a marketing, mind a vállalkozás vezetés területén – és a kitartó, kemény munka.

A 21. századi dolgozó nő

Panyi Zsuzsi olyan anya és nőbarát munkahelyet teremtett önmaga számára, amellyel egyensúlyba hozhatóak a gyerekneveléssel járó feladatok, és a 21. századi nő számára nélkülözhetetlen szakmai kihívások. „Ahogyan a vállalkozásom fejlődött, misszióvá vált, hogy munkatársaim lehetőleg nők, édesanyák legyenek, pozitív példát mutatva, hogy egy kisgyermekes nő is végezhet értelmes munkát és lehet meghatározó tényező a munkaerő piacon.” Rövidtávú céljai között szerepel a hazai piacra saját, újtervezésű termékek bevezetése. emellett szeretne egy európai szintű, magas minőségi követelményeknek megfelelő, előremutató webáruházat üzemeltetni, és azt, hogy a panyizsuzsi márka egyet jelentsen az igényes, hétköznapi és alkalmi ékszerekkel.


Zsuzsi Panyi

Since: 2013

Activity: glass designer

Web: www.panyizsuzsi.hu

She did not have the possibility to hire resellers, so she began to sell her items on the internet. This proved to be her enterprise’s biggest strength later on. Her jewelry is characterized by the generous use of colours and the design of mid-century contemporary movements.