Az „Okos városok a fenntartható jövőért” konferencia kísérőrendezvényén osztották meg egymással tapasztalataikat az innovatív vállalkozásfejlesztés lehetőségeiről a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Vienna Business Agency (VBA) szervezésében a szakértők.

 width=

A BVK Béccsel már öt évvel ezelőtt is együttműködött a startupok területén, de ez a rendezvény új platformokon tudja erősíteni a két város ökoszisztémáját. A Be Smart program különlegessége az esemény tükrében, hogy annak kidolgozására eredetileg egy Bécset is magába foglaló európai uniós projekt keretében került sor – mondta Szalai Piroska.

A kuratóriumi elnök prezentációjában bemutatta a már legalább prototípussal rendelkező induló vállalkozások támogatására hivatott, évente kétszer megrendezett Be Smart versenyeket; a Startup Budapest Programot, melynek része a think.BDPST kísérőrendezvényeként megvalósuló tavaszi Startup Budapest Fórum, valamint a novemberi Startupok Éjszakája, amelyen az ökoszisztéma mintegy ezer szereplője vesz részt. Kitért a V4-ekkel, illetve a szlovák partnerekkel közösen megvalósított, fiatal vállalkozókat támogató EYES projektek eredményeire is.

Alexander Diesenreiter prezentációjában felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar startupoknak is érdemes követni a VBA által szervezett startup programokat és indulni az általuk meghirdetett nemzetközi pályázatokon. A VBA számos széles spektrumon kínál tanulási, fejlődési és növekedési lehetőségeket a startupoknak.

A két város szakértői a smart city stratégia, a fenntartható mobilitás, a klímaváltozás, és a városrehabilitáció témaköreiben vitatták meg tapasztalataikat. A közös történelem és a földrajzi-kulturális közelség mellett az eszmecserét indokolja az is, hogy Bécs és Budapest – melyek egyaránt szerepelnek a Cities Today leginnovatívabb európai városokat felsoroló listáján – hasonló startup-ökoszisztémát üzemeltetnek.

Az egyik legfrissebb osztrák vonatkozású magyar sikersztori a Be Smart nyertes Mindtech Apps nevéhez fűződik. Miután a bécsi ?? Pioneers fesztiválon beválasztották a régió 500 legígéretesebb startupja közé, a csapatot meghívták a Pioneers Discover programba is. Ennek keretében startupokat kötnek össze nagyvállalatokkal, hogy azok segítsenek megoldani olyan problémákat, amelyekre a nagy szervezetek nem lennének hatékonyan képesek.

Az első pályázat a bécsi energiacég, a Wien Energie elektromosautó-töltő hálózatát támogató applikációjának újratervezésére vonatkozott. A Mindtech pedig nem csupán az 5 kiválasztott döntős közé került be, de múlt héten, a prototípusuk bemutatását követően a két cég egyike lett, amelyekkel a Wien Energie együtt dolgozik majd.

Forrás: Piac&Profit