Halmai Miklóssal, Magyarország lisszaboni nagykövetével a Web Summit technológia fesztivál Budapest-standjának megnyitóján készítettünk interjút.

Két hónapja vette át a nagyköveti posztot. Milyen tervekkel, várakozásokkal érkezett?

Nem vagyok teljesen új Lisszabonban. 2005-ben itt kezdtem meg a diplomáciai pályámat, ezért van némi nyelvtudásom és helyismeretem. A nagyköveti poszt természetesen összetettebb az akkorihoz képest: politikai, üzleti, kulturális vonalon is vannak feladataink. Egymástól távol eső országokról van szó, és fontos, hogy minél jobban megismerjük egymást, minél szélesebbre építsük ki a kapcsolati körünket politikai és üzleti területen, mert ez a bizalomépítés lehet a későbbi üzleti sikerek alapja. A kiindulási feltételek nem rosszak, ezt szeretném továbbfejleszteni.

Hogyan látják Magyarországot Portugáliában?

A megítélésünk alapvetően kedvező. Itt is megjelentek a sajtóban az elmúlt években támadások, de ezeket sikerült a helyiértékükön kezelni. A portugálok továbbra is nyitottan állnak Magyarországhoz. Jók a lehetőségeink a kapcsolatépítésre. Keveset tudnak rólunk, hiszen ők egy atlanti ország, mi pedig közép-európai ország vagyunk egészen más történelemmel és szemléletmóddal. Ennek megértetésében van különös jelentősége a kulturális kapcsolatoknak.

Magyarország és Portugália között milyen együttműködési területek adódnak az üzleti életben?

Vannak azok a területek, amelyek eddig is eredményesek voltak, mint például a borászati szakmai együttműködés, a parafa export-import. Több magyar kádár dolgozik például portugál pincsészeteknek. A magam részéről a digitalizációhoz kapcsolódó együttműködésben látok nagy lehetőségeket, állami vagy önkormányzati szinten is érdemes a magyar cégeket megismertetni. A felkészülésem során nagyon komoly lehetőségeket láttam továbbá az űripari együttműködésekben, és itt is szeretnék eredményeket elérni a cégek, ügynökségek összekapcsolásában. Ezen kívül működik egy magyar-portugál befektetési alap is.

Európa legnagyobb technológiai fesztiválját Lisszabonban rendezik. A portugál innovációs szektorról mit lehet tudni?

Nem véletlen, hogy Dublinból Portugáliába hozták a Web Summitot. Portugáliáról az embernek nem az IT jut először eszébe, és amikor 2005-6-ban itt voltam, akkor sem ez állt a középpontban. A portugálok ezt azóta építették fel. Az új kormány miniszterelnök-helyettese például a gazdaságért és a digitalizációért felelős miniszter. De az is jelzésértékű, hogy a Google idehozta az egyik technológiai központját, a NATO pedig 2017-ben ide telepítette a kiberfenyegetéseket kezelő IT akadémiáját. Portugália nagyon jól pozícionálta magát ezen a területen.

Hogyan értékeli a magyar cégek megjelenését Portugáliában?

Portugália messze van és viszonylag kis gazdaság, de a nehézségek ellenére jól képviseltetik magukat a magyar cégek. A Richter Gedeon évek óta jelen van az országban, de rajtuk kívül is több magyar céget segítünk piacra. Az ő hozzáadott értékük leginkább az lehet, hogy olyan piaci tudással és kapcsolatokkal rendelkeznek a Nyugat-Balkán, Románia vagy Ukrajna irányában, amilyennel a portugálok nem nagyon.

 width=

Horváthné Négyessy Katalin külgazdasági attasé a következőképpen foglalta össze a Web Summitban rejlő lehetőségeket:

A Web Summit a magyar startupoknak számos, európai szinten egyedülálló lehetőséget hordoz. Sok más mellett ilyen például, hogy a rendezvényen felvonul a nemzetközi befektetők gyakorlatilag teljes spektruma, melyek között cégprofil, befektetési projektméret, földrajzi terület és egyéb paraméterek szerint specifikáltan találhatnak potenciális beruházóra a kiállító cégek. A BVK által megrendezett Be Smart verseny szigorú elbírálási kritériumrendszere pedig biztosítéka annak, hogy a támogatott magyar startupok helyt tudnak állni a nemzetközi versenykörnyezetben.

Portugáliáról szólva fontos megemlíteni azt is, hogy az ország jelentős befektetői csoportjai számos érdekeltséggel rendelkeznek a portugál nyelvű világ más országaiban, például Brazíliában, Mozambikban vagy Angolában is. Így a Web Summiton felülreprezentált portugál szereplők kiváló kapcsolatot jelenthetnek az afrikai vagy a dél-amerikai kontinens felé is.

A Web Summit magyar standja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a HEPA Hungarian Export Promotion Agency és a Magyar Köztársaság Lisszaboni Nagykövetsége támogatásával valósult meg.