Retextil

 

Háztartási textilhulladékból fonással, szövéssel, hurkolással készül az egyedi Retextil fonál, amiből lakberendezési tárgyak és divattermékek készülnek. A Retextil technológia komplex rendszer és gondolkodásmód, ami megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket foglalkoztat.

Retextil-csoportkép

 Alapítva: 1997, az alapítványé 2004

Tevékenység: háztartási hulladékból Retextil fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít

Web: www.retextil.hu

 

Háztartási hulladék updatelve

Háztartási hulladékból rengeteg van, ráadásul kéznél, állítja Thiesz Angéla, a Retextil művészeti vezetője. A technológia megálmodása mögött személyes indíttatás állt: a művészeti vezető ötgyermekes kismamaként, saját kezűleg rendezte be saját lakását felhalmozódott ruhákból. Ezt új, de mégis régi módon oldotta meg, és ez adta a Retextil kiindulását.

A vállalkozás indulásakor a környékbéli családok részére működtetett ruha csereberék után megmaradt anyagokból válogattak, ma már egy ruhabizományiban el nem adott, és a Retextileseknek felajánlott halmazból dolgoznak. Gyakorlatilag mindent felhasználnak, de legszívesebben színes anyagokat hasznosítanak újra. Ami fontos, hogy nem szállítanak alapanyagot – van mindenhol bőven (ráadásul néhány éve veszélyes hulladéknak számít a használt ruha). A teljesen hibátlan ruhákat, valamint a nehezen feldolgozhatóakat pedig továbbadományozzák egy szeretetszolgálatnak.

Tanítani, újra felfedezni

A Retextilnél nagyon elemi technikával dolgoznak, mondta Thiesz Angéla. „Minden átlátható és tanítható. A színek használata, illetve a tér újraértelmezése nálam a kulcs. Például az egyik legszebb terméktípusunk a klasszikus labirintusformák megjelenítése kárpitban, az indiáncsomózás retextilre átírt technikájával. Látható benne a klasszikus háromszöges építkezési mód, de sáv helyett mintázatos sík kerekedik belőle.

Minden esetben léptékváltás és átértelmezés útján jön létre a mű.” Az alkotás során a motivációs elem maga a tanítás, de emellett a formák, terek újbóli fel- és megismerése is fontos. Viszont az egész varázsát az elemi technika adja.  „Az alkotásban a legfontosabb a semmiből, vagy a „szemétből” való újrateremtés különféle kémiai beavatkozások nélkül. Az anyag, a kéz és az idő játssza a főszerepet. Minél egyszerűbb a technika, annál szebb a végeredmény. Az emberi mivoltunk alapja, hogy alkotóképesek vagyunk, és ha ez egy embercsoportban, mint alkotóközösségben valósul meg, megsokszorozódik a hatása.  Naponta megtapasztalom, hogy mit tesz a már rég nem „játszó”, úgymond hátrányos helyzetű felnőtt emberekkel az alkotóvá válás. Ez maga a csoda és öröm.”

retextil_boros_res

Terápiás jelleg, nehéz piaci jelenlét

Az itt történő alkotásnak terápiás hozadékai vannak, ami legalább annyira fontos, mint a fennmaradás és piacra jutás, mondja a művészeti vezető. A legfőbb terápiás elem a folyamatos tanuláson túl, az együttműködés másokkal – emiatt különösen fontos a monotonitás elkerülése, a mindenkori alkotói helyzet megtartása. Ez a metódus viszont kisebb a termelékenységet és a szériatermékek hiányát okozza. Ez erősen megnehezíti a piaci jelenlétet.

Ennek ellenére, vagy emellett a Retextil egy sok tekintetben sikeres vállalkozás: munkában tartanak olyan embereket, akik nehezen boldogulnának, eltartanak legalább 30 családot. Példát mutatnak arra, hogy egy tökéletes recycling hogyan tud terápiás környezetben működni. Viszont nem a termékek eladásából, hanem pályázatokból élnek, ami Thiesz Angéla szerint elég frusztráló. Nehezen tudják ennek megtermelt értékét az árusításból megszerezni.


 

Retextil

Since: 1997, the foundation was formed in 2004

Activity: makes textile thread from waste-cloths and creates new fashion and decor products of it

Web: www.retextil.hu

The core element of the creation process is the re-creation from nothing, or form “scrap” without any kind of chemical processes. The material, the hand, and time play the main roles. The easier the technique, the more beautiful the result will be.