Az akadálymentességi térképalkalmazást fejlesztő Route4U a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány két Be Smart startup versenyét is megnyerte, és részben az itt kapott segítségnek köszönhetően Európa számos országában eredményes kapcsolatokat tudott kiépíteni. Az eddigi eredményekbe és a közeljövő terveibe Dobai Tibor térinformatikus nyújtott betekintést.

 width=

A Route4U ötlete 2014-re datálódik, amikor Bodó Péter alapító kisfia megszületett. Az újdonsült apuka Budapesten és Vácon is sokat sétált babakocsival, és különösen utóbbi város macskaköves kis utcái adták fel a leckét számára. Belegondolt, hogy ha már babakocsival sem egyszerű a közlekedés, milyen nehéz lehet a kerekesszékkel élők helyzete.

Mivel térképészeti és útvonaltervezési tapasztalattal is rendelkezett, arra gondolt, hogy a mobiltelefonok szenzoraiból származó jeleket összegyűjtve akadálymentes térképek készíthetőek. Jelenleg a felhasználóktól származó, automatikusan érkező adatok adják az információ egyharmadát, és manuálisan is lehetőség nyílik a problémák jelzésére, fényképek feltöltésére. A legígéretesebb iránynak most az interaktív elemek játékosítása látszik, ezzel megnövelhetnék a felhasználók aktivitását. A városi szervekkel közösen is végeznek adatgyűjtést, mivel amíg egy területről nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű alapinformáció, addig nehéz rávenni a felhasználókat a szolgáltatás kipróbálására. Emellett Dobai Tibor elmondása szerint kísérleteztek a lézeres felmérésekkel is, amelyek ígéretes eredményeket adtak, de önmagában erre nincs elég kapacitásuk, így partnereket keresnek a tevékenységhez. Drónokkal is próbálkoztak, ahol az elérhető adatpontosság kiváló, viszont  a repülési engedélyek beszerzésének körülményessége nagyon lelassítja a folyamatot.

 width=

A Route4U a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében számos versenyen és nemzetközi eseményen is megfordult, és ezek mindegyikének volt kézzelfogható eredménye a vállalkozás életében, a BVK-val való, immár többéves együttműködés pedig „olyan pozitív, amennyire csak lehet” – adott hangot elégedettségének Dobai Tibor.

Düsseldorfban a BVK közvetítésével és a magyar főkonzulátus aktív segítségével készítenek egy belvárosi járdatérképet, és keresik a további üzleti lehetőségeket. A főkonzulátus nagyon progresszív és kiválóan végzi a dolgát, jól érzékelhető, hogy a magyar külképviseletek komolyan veszik a fenntarthatóság és az inkluzivitás ügyét – mondja Tibor.

A Párizsban kapott városi kontaktokon keresztül jutottal el Angers-be, ahol hamarosan befejeződik a pilot projekt, ami alapján kiderül, hogy tovább tudnak-e dolgozni francia területen. Ennek kapcsán készült el az alkalmazás helyi nyelvvariációja is.

A spanyolországi Santanderben BVK-s „különítmény” tagjaiként jelentek meg. A várost extrém domborzata miatt is nagyon érdekli a fejlesztés, és az itteni smart city csapattal sikerült olyan jó viszonyt kialakítani, hogy egy EU-s projekt keretében közös fejlesztésbe vághattak.

 width=

Dublinban a Futurescope szakkiállítás keretében a városházán pitchelhették a megoldásukat, és ennek révén figyeltek fel egy helyi smart city pályázatra, a Wayfindingra, ami kiválóan illeszkedett a víziójukhoz. Ennek mindkét fordulóját megnyerték, és jelenleg két ír városban is megvalósult a pilot projekt. Jelenleg további két városból érdeklődtek, és friss hír, hogy akár Észak-Írország felé is nyithatnak az alkalmazással.

Legutóbbi külföldi megjelenésük a napokban lezárult, portugáliai Web Summit-on volt, ahol Tibor kollégáinak beszámolója alapján a legkomolyabb érdeklődés Portugália mellett Kanadából érkezett. Ez is jól mutatja a nagy startup-rendezvényeken való megjelenésben rejlő nemzetközi potenciált. Egyúttal kiemelték a portugáliai külképviselet és a külgazdasági attasé asszony lenyűgöző munkáját is.

Az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően a vállalkozás a piacról fenn tudja tartani magát, viszont a jelenlegi modell csak lassú terjeszkedést tesz lehetővé. Ezért jelenleg a következő körös befektetés előkészítése zajlik, melynek keretében az adatgyűjtés radikális felgyorsításán gondolkodnak. A növekedéssel párhuzamosan a munkatársak számát és a fejlesztési kapacitásokat is bővítenék, néhány éven belül pedig számolnak a tengerentúli megjelenéssel is.