A digitális valuta, a Bitcoin elterjesztésével és forgalmazásával foglalkozó Shinrai tavaly a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 3. Be Smart startup versenyének győzteseként bemutatkozhatott Tel-Aviv Digital Life Design Innovációs Fesztiválon. Debreczeni Barnabással, a Shinrai CEO-jával a cég történetéről, a verseny hozadékairól és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

 width=
Debreczeni Barnabás, a Shinrai CEO-ja

BVK: Mikor fedezted fel és kezdted el használni a bitcoint?

Debreceni Barnabás: 2011-ben 12 társammal a Bakonyban létrehoztunk egy biofarmot. Az egymás közötti elszámolásra egy belső pénzt szerettünk volna használni, így találtunk rá a bitcoinra. Ez a fizető eszköz akkoriban még anarchista-kocka újdonságnak számított, mi a matematikai és a mérnöki zsenialitást láttunk meg a működésében.

BVK: Hogyan született meg a gondolat, hogy bitcoinnal kapcsolatos vállalkozást indíts?

D.B.: Kezdetben a családtagjaim érdeklődtek a bitcoin vásárlásról, ami akkoriban nagyon bonyolultan működött. A társammal, Dáviddal létrehoztunk egy nagyon egyszerű, angol nyelvű weboldalt, Euro bankszámlával. Megalapítottuk a Bitcoin Budapestet, egy közösségi meetup szervező, oktató, nonprofit szervezet, ami ma már 1100 tagot számlál. A későbbiekben magyar nyelven is elérhetővé tettük a szolgáltatást, és automatizáltuk a megrendelési folyamatot. Instacoins Valutaváltó néven indultunk, amit később Mr. Coin-ra neveztünk át.

BVK: 2014-ben elindítottátok Magyarország első bitcoin ATM-jét. Hogyan sikerült ezt kivitelezni?

D.B.: 2013-ban a testvéremmel látogatóként részt vettünk a San Jose-i bitcoin konferencián. Addigra a bitcoin imidzsváltáson ment keresztül. A konferencián öltönyös-nyakkendős, nagy kockázati tőkebefektetők, bankárok, wall streetiek voltak jelen.  Három gyártó mutatott be bitcoin automatát, kipróbáltuk őket, és egyet találtunk használhatónak közülük. Arra gondoltam, hogy Budapest sokkal vagányabb város lenne, ha lenne egy ilyen automata, ezért ott helyben, bitcoinért meg is vásároltam.

Az automata egy évvel később érkezett meg, és az újszerűsége miatt fél évbe telt annak az előkészítése, hogy Budapesten üzembe lehessen állítani. Ezalatt a Magyar Nemzeti Bankkal és a Nemzeti Adó és Vámhivatallal konzultáltunk, illetve ügyvédekkel, könyvvizsgálókkal, adótanácsadókkal tanácskoztunk. Végül 2014 augusztusában, óriási érdeklődés mellett indult el az ATM az Anker Klubban. Az összes nagy sajtóorgánum lehozta a hírt, hónapokon át interjúkat adtam a különböző médiumokban.

 width=
A Shinrai kiállítóként jelent meg a magyar standon a DLD Fesztiválon

BVK: A 4. Be Smart startup verseny nyerteseként tavaly a Tel-Aviv DLD Innovációs Fesztiválon mutatkozhattatok be. Milyen hozadéka volt számotokra a versenynek és a kiutazásnak?

D.B.: A BVK versenyét egy ismerős ajánlotta a figyelmünkbe. Abban az időben új partnereket kerestünk, fontos volt számunkra a sajtómegjelenés és a kapcsolatépítés lehetősége, ezért neveztünk be. A versenyt jól szervezettnek találtuk, az izraeli út pedig több szempontból is nyereségesnek bizonyult számunkra. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, a konferencián rengetegen vettek részt, a világ minden tájáról. Többek között egy mexikói pénzügyi szolgáltató, és egy tajvani bank is megkeresett minket. Több szálon elindult az együttműködés, és nagyon megugrott a B2C forgalmunk.

BVK: Hányan dolgoznak jelenleg a cégnél?

D.B.: Négyen dolgoznak teljes munkaidőben nálunk, és 3-5 freelancert alkalmazunk, változó munkaidőben. A terveink között szerepel a létszámunk bővítése, ezért befektetőt keresünk. A forgalmunk folyamatosan nő, sok embert tudnánk foglalkoztatni.

BVK: Számokban hogyan jelenik meg ez a növekedés?

D.B.: A cég első 24 hónapjában egy milliárd forint forgalmat értünk el, és mire sikerült megszerveznünk az ezt ünneplő bulinkat a Szigetközben, már majdnem a kétmilliárdnál voltunk. Fél év alatt még egy milliárd forgalom keletkezett. Jelenleg új terméket fejlesztünk, amit várhatóan egy év múlva vezetünk piacra.