„Hiszünk abban, hogy az önkormányzatok és az innovatív vállalkozások együttműködése képes egy zöldebb és élhetőbb Budapestet teremteni az itt élők számára.”

A Smart Lynx sok éves tapasztalattal szolgáltat okos város megoldásokat a mobilitás területén. Céljuk, hogy a környezetbarát, gazdaságos és időt spóroló okos parkolási megoldás minél több ember számára legyen elérhető. Ebben nyújtott segítséget számukra a Smart Budapest Ötletverseny, hisz lehetőséget adott arra, hogy innovatív javaslataikkal eljussanak az érintett döntéshozókhoz.

A Smart Lynx Mobilitás témakörben beadott pályázatának célja Budapest összes közterületi mozgáskorlátozott várakozóhelyének „felokosítása”, aminek keretében a helyekre apró szenzorok kerülnek telepítésre, melyeknek köszönhetően az autósok bármikor könnyedén ellenőrizhetik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyek foglaltságát.

A szabad helyek ismeretében az autósok megspórolhatják a parkolóhely-kereséssel töltött időt, illetve biztosítottá válik számukra, hogy az úti céljukhoz legközelebb eső szabad helyre parkolhassanak.

A projekt alapját egy már meglévő, Budapest két kerületében működő okos parkolási rendszer adja, amely több mint 4900 utcai – ebből 136 mozgáskorlátozott – parkolóhely foglaltsági adatait teszi ma is elérhetővé az autósok számára. Az okos parkolás pozitív hozadékai közé tartozik a csökkenő szén-dioxid kibocsátás és zajszennyezés, valamint heti szinten több száz liternyi üzemanyagot és rengeteg időt spórol az autósoknak.