2018. április 23-24-én Madridban és Santanderben mutatkoztak be budapesti startupok a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és Magyarország Madridi Nagykövetsége szervezésében.

 width=

A BVK Be Smart versenyének nyertesei, a Route4U és az Electromega képviselte hazánkat Spanyolországban a magyar V4-es elnökség keretében nagykövetségünk által szervezett, a négy ország startup ökoszisztémáit együttesen bemutató két napos konferenciasorozaton.

„A V4 magyar elnökségnek az a célja, hogy a digitalizációs kérdésekben is mutassuk meg a világnak, hogy mit tudunk. Hasonlóképpen gondolkodik erről a témáról Lengyelország, Csehország és Szlovákia is. Fontosnak tartom, hogy ne csak általánosságban mutatkozzunk be, hanem olyan konkrét témákban kínáljunk megoldásokat, amelyek minden várost érintenek, mint például a hulladékgazdálkodás, a környezetvédelem és a közlekedés. A Főváros támogatásával a BVK kiváló cégeket hozott ki, nagy érdeklődést keltett az Electromega elektromos kukásautója” – mondta Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete.

Első alkalommal mutatkozhattak be szervezett formában magyar startupok Spanyolországban. A programban Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a konferenciákon előadást tartott a fővárosi jó gyakorlatokról és a Közalapítvány startup programjairól. „Az Európai Regionális Versenyképességi Index adatai szerint a Madrid és Budapest régiói az innováció terén egymáshoz hasonló szinten, mindketten az uniós átlag felett teljesítenek. Kiváló lehetőséget látok arra, hogy a két régió között komoly kapcsolatok alakuljanak ki az üzleti innovációra alapozva.”

 width=

A madridi konferencián Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára a V4 országok képviseletében az okos városok témájában megvalósuló intézményi kezdeményezésekről beszélt.

A cantabrai Santander-re azért esett a szervezők választása, mert igazi okos városként rengeteg jó példát tud felsorakoztatni az okos megoldások alkalmazásában.

A Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járda adatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járat információk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére. A Route4U többszörös Be Smart nyertes, a BVK mentoráltjaként sikeresen mutatkozott be Düsseldorfban, Tel Avivban, Lisszabonban, Madridban és Dublinban, a legutóbbiban a városvezetéssel együttműködve fejleszti tovább az alkalmazást.

Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik. Az Elektromega többszörös Be Smart nyertes, a BVK mentoráltjaként sikeresen mutatkozott be Lisszabonban, Dublinban, Düsseldorfban és Madridban.