StartUpLap – Nemzetközi startup szakértő mentorált budapesti startupokat

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) rendezésében tartott Master Pitch tréninget Vidar Andersen, a nemzetközi startup világ elismert szakértője 2018. november 22-én a BVK székházában.

 

 

A startup szakértő a délelőtt folyamán szakmai előadást tartott, mely során áttekintést nyújtott a vállalkozók számára a pitchek különböző típusairól (high concept pitch, elevator pitch, pitch deck), ezek összeállításáról, a mérőszámokról, a befektetőknek történő bemutatkozásra való felkészülésről és a kockázati tőkét biztosítók elvárásairól.

Ezután a résztvevő startupok bemutatták innovatív fejlesztéseiket a szakértőnek, aki délután a kiválasztott legígéretesebb vállalkozások számára személyes mentorálást tartott.

„A startupok, akikkel ma találkoztam, elég széles spektrumon helyezhetők el. A fejlődési fázist illetően, a résztvevők között egyaránt szerepeltek ötletfázisban levők és tőkebevonás előtt állók is. A technológia tekintetében is vegyes kör jött elbemutattak néhány erősen digitális technológiára épülő üzleti modellt, de helyt kapott olyan ügynökség is, amely az emberi erőforrásra helyezi a hangsúlyt. Ami közös bennük, hogy mindannyian valamilyen probléma megoldására fókuszálnak. A magyar startupok kétségtelenül nagyon jók a technológiai megoldások kifejlesztésében, ám az is nagyon fontos, hogy be tudják mutatni, be tudják bizonyítani, hogy a termékük valóban egy létező problémára vagy szükségletre ad választ” – mondta Vidar Andersen a tréning kapcsán. A szakértő felhívta a figyelmet az Y Combinator, a világ egyik óriási, szilícium-völgyi akcelerátorának gyakorlatára, amely a startupok portfóliójában 50 százalékban határozza meg a termék felépítés és 50 százalékban a marketing és a disztribúció jelentőségét.

 

 

Vidar Andersen a világ számos táján tartott már pitchet híres és elismert startup befektetők, technológiai újságírók előtt, továbbá szerepelt a The New York Times címlapján, a CNN adásában és a TechCrunch online magazinban.A Szilícium-völgybeli mentoraitól kapott útmutatásnak megfelelően küldetésének tekinti, hogy az innovátorok számára segítséget nyújtson. A Rheinland Pitch, Németország egyik legnagyobb tömegeket megmozgató startup versenyének társalapítójaként már több mint 650 startupot mentorált.

„Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a tréningen. A legfontosabb, amit ma megtanultunk az, hogy egyensúlyba kell hoznunk a termékfejlesztési és marketingtevékenységünket, vagyis nem elég csak jónak, hasznosnak, értékesnek lenni, ezeket az értékeket meg is kell tudnunk mutatni az ügyfeleinknek és a befektetőknek” – mondta Kindl Gábor,a sportolók számára frissítést tervező programot fejlesztő startup, az Enduraid társalapítója.

„Mindenképpen nagyon fontos betekintést nyerni abba, hogyan gondolkozik egy nemzetközi szakértő, aki már óriási tapasztalatot szerzett a startup világban. A tréning során rengeteg témát érintettünk, és számos javaslatot kaptunk arra nézve, hogyan kell a befektetőkhöz és a prezentációhoz hozzáállni, milyen hibákat kell elkerülni és merre érdemes menni” – tette hozzá Bikádi Zoltán, a teljeskörű chatbot megoldásokat fejlesztő Talk-A-Bot CEO-ja.

A workshop az Interreg Slovakia-Hungary határon átnyúló együttműködési program keretében indított EYESprojekt egyik eseményeként került megrendezésre. A program specifikus célja Szlovákia és Magyarország határmenti régióit gazdaságilag még egységesebbé és versenyképesebbé tenni, miközben javulnak az emberek és intézmények közötti kapcsolatok és együttműködések, bővülnek a foglalkoztatási lehetőségek. A nemzetközi projektet a BVK konzorciumvezetőként valósítja meg a szlovák STUBA (a pozsonyi műszaki egyetem) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. szakmai együttműködésével.

 

Forrás: StartUpLap

 

Posted in Főoldalra, Sajtómegjelenések and tagged , , , , , , , .