Startupok Éjszakája 2017

 

Startupok Éjszakája 2017 címmel, harmadik alkalommal rendezte meg a fővárosi startup ökoszisztéma prominens szereplőit felvonultató rendezvényét a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány november 23-án, a Bálnában. A Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnöksége alatt zajló eseményre több mint 600-an regisztráltak. A rendezvény a Global Entrepreneurship Week és a European Enterprise Week időtartama alatt zajlik. 

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

“Kiemelkedőnek tartjuk a BVK munkáját, többek között ezen a területen is, hiszen nagyon fontos, hogy a fiatalok, és nemcsak a fiatalok megismerkedjenek a lehetőségeikkel, lássák, hogy akkor juthatnak előre, ha új ötleteket, új gondolatokat mutatnak be, és azokat sikeresen meg is valósítják. Egy ilyen rendezvény jó lehetőséget nyújt nekik arra, hogy körbenézzenek” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette: “Ahhoz, hogy a startupok ténylegesen sikeresek legyenek, kellenek nagyvállalatok, amelyek igénylik az új ötleteket, kellenek egyetemek, amelyek kibocsátják azokat a fiatalokat, aki tele vannak új ötletekkel, és kell egy olyan közeg, ahol ez a két fél találkozik. Budapest ideális közeget jelent mindennek a megvalósulásához.”

Dr. Bagdy Gábor, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese kiemelte, hogy Budapest történetében mintegy 100 évvel ezelőtt az innováció az borzasztóan gazdag volt. “Budapest mai gazdaságának jövőbeli kiterjedéséhez nagyon fontos, hogy a mostani fiatalok ötletekkel álljanak elő, és ezekből az ötletekből előbb-utóbb startupok, aztán később sikeres vállalkozások legyenek. Természetesen Budapest a saját szerény eszközeivel ezt igyekszik támogatni, vállalkozói hitelekkel, tanácsadással a Közalapítványnál.”

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

“A rendezvényünk nagyon komoly szakmai háttérrel rendelkezik, egyre több kiállító jelenik meg rajta. A tavalyi tizenhatot szinte megduplázva, idén már harmincan voltak a kiállítók, köztük 12 országos, nemzetközi vagy kerületi program, három külföldi és tizenöt magyar startup. A különféle versenyeinken elinduló, azokat megnyerő startupokat hívtuk meg, ők bekerültek a külföldi delegációinkba, és a nemzetközi terepeken való bemutatkozásuk többek számára is komoly üzleti eredményt hozott már – mondta megnyitó beszédében Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A megnyitó után a nemzetközi piacra jutás lehetőségeiről beszélgettek hazai és külföldi szakértők és startupok.

“Szerintem különlegesen jó és nagyon erős a fővárosi startup ökoszisztéma. Már kétszer is lehetőségem nyílt Düsseldorfban magyar startup rendezvényen részt venni, egyszer márciusban, egyszer pedig júniusban. Tényleg nagyon színvonalas startupok szerepeltek, amit az is bizonyít, hogy az egyik Németországban már el is indította az üzletét, a másik pedig bejutott a legnagyobb német startup rendezvény döntőjébe” – mondta Christian Klapka, a Vodafone Deutschland kereskedelemfejlesztési vezetője. Hozzátette: “Nagyon fontosnak tartom a külpiacra lépésnél, hogy mindig legyen egyhelybeli partner. Szerintem egy külföldi startupnak nehéz egyedül bejutni a piacra, szükség van összeköttetésekre. A BVK és a magyar konzulátusok sokat segítenek ebben, sőt az olyan nagy cégek, mint a Vodafone is szívesen fogadják a magyar startupokat.”

 width=
A rendezvényen készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

“A legfontosabbnak azt tartom, hogy a fiatal nemzedéket számára felmutassunk egy pozitív jövő képet. Budapest egy nagyon klassz város, ahol kiváló egyetemek és intézmények vannak. Itt igenis európai szintű kreatív munkát végezhet, aki tehetséges, dolgozik, és megérti, hogy milyen körben kell az ország komparatív előnyeit kihasználni. Ha ezt az üzenetet sikerül közvetíteni a fiatalok felé, akkor azt hiszem, hogy ezek az éjszakák megtérülnek a nappalokban is” – hangsúlyozta Dr. Nikodémus Antal, az NGM Digitális Gazdaság és Innovációs Főosztályának főosztályvezetője.

„Nagyon sok olyan terület van, ahol Izrael és Magyarország együtt tud működni, ebben többet között a startupok is igen fontos szerepet játszanak. Izrael startup világa globális szinten vezető szerepet tölt be, ezért nagyon sokat lehet belőle tanulni. A magyarok számára talán a legfontosabb az, hogy tanuljanak, ahogy az izraeliek is tették, amikor Izraelben megkezdődött a startup élet. A startupperek külföldre mentek, hogy megismerjék az ottani jó gyakorlatokat, és megállapítsák, hogy mi az, amit a saját területükön alkalmazni tudnak. A legfontosabb, amit érdemes tőlük eltanulni az, hogy csinálni kell, tanulni kell és menni előre” –  mondta Kónya Judit, Izrael Állam Nagykövetségének kereskedelmi attaséja.

“Nekünk remek lehetőség volt, amikor a BVK támogatta azt a düsseldorfi startup versenyt, ahol sikeresen szerepeltünk, és elhoztuk az első helyet. Mivel a németországi piacon terjeszkedünk, és idén júniusban indítottuk el az első operációnkat Dortmundban, a düsseldorfi verseny fontos lökést adott nekünk, és szereplési lehetőséget, ahol újabb potenciális üzleti partnerekkel ismerkedhettünk meg. Részben ennek köszönhető, hogy jelenleg német befektetőket hozunk be a cégbe, akik tőkeemelés útján társtulajdonosok lesznek a vállalkozásunkban, és ezzel a forrással további németországi expanziót tudunk megvalósítani” – mondta Bősze Botond, a BeeRides ügyvezetője.

“Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk a 3. Startupok Éjszakáján, hiszen az a végkifejlete annak a V4-es startup versenynek, amin augusztus végén részt vettünk.  A V4-es országokból több startup versenyzett, azért, hogy egy tanulmányi körutat nyerhessen, és megismerhesse a V4 országok startup ökoszisztémáját. Mi szerencsésen megnyertük a díjat Magyarország oldaláról. Jelenleg a lengyelországi csapatunkat próbáljuk felépíteni, és látjuk azt, hogy itthonról ez nagyon nehéz. Az utazáson lehetőségünk adódott megismerni a fontosabb helyi startup résztvevőket, konferenciákon jártunk, inkubátorokban részt vettünk pitch versenyeken, és így nagyon sok helyi, akár jövőbeni csapattagot is meg tudtunk ismerni, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot” – nyilatkozott Csillik Timur, a Rendi ügyvezetője.

A kerekasztal-beszélgetés után fővárosi startup programok és a BVK startup versenyein nyertesei startupok mutatkoztak be a színpadon.

“Minden évben nagy örömmel jövünk ide a Bálnába a BVK által szervezett Startupok Éjszakájára. Mint kerületi vállalkozásfejlesztési központ, inkubátorház, co-working iroda, illetve startupok programokat szervező közösség, kötelességünk egy ilyen remek rendezvényen aktívan részt venni. A magyarországi startup ökoszisztéma erősödik, rengeteg sikertörténetet találkozunk, akár a kerületben, akár a fővárosban, akár vidéken is. Én úgy gondolom, hogy az igazi nagy bumm még hátra van, és ennek mi is szeretnénk a részesei lenni – mondta Zékány Zoltán, a Józsefvárosi H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ szakmai igazgatója.

“A Semmelweis Egyetem az első egyetem, aki együttműködési megállapodást kötött a BVK-val. Úgy látjuk, hogy a Közalapítvány nagyon jól be van ágyazva a startup közösségbe, nemcsak itt Budapesten, de külföldön is, ezenfelül a startupok promócióját is kitűnően végzi. Ha a BVK hazai és nemzetközi szinten igen kiterjedt hálózatába mi be tudjuk csatornázni a mi startupjainkat, akkor ez biztosan a segítségükre lesz a piacra lépésben és a befektetők megszerzésében” – hangsúlyozta Balogh András, a Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatóságának innovációs igazgatója. 

A program zárásaként kapcsolat- és üzletépítésre volt lehetőségük a résztvevőknek, a 30 kiállító között a magyar startup világhoz kötődő fővárosi, országos és nemzetközi programok, inkubátorok és startupok egyaránt megtalálhatóak voltak.