Tanulmányi körúton a BVK V4 EYES versenyének győztes startupjai

 

Elindult a BVK augusztusi V4 EYES Emerging Young Enterpreneurs nemzetközi startup versenyének nyereményeként meghirdetett, a V4 országokat körbejáró tanulmányi körút. A nyertesek a lengyel Demosplay, a szlovák Feedbacker, a cseh FactOrEasy és a magyar Rendi a BVK delegációjának kíséretében járják végig a V4 országok fővárosait, hogy megismerkedjenek azok startup ökoszisztémájával, tapasztalatokat gyűjtsenek és kapcsolatokat építsenek.

 width=
Wolves Summit, Varsó

A körút első állomásaként, október 10-12 között a varsói Wolves Summit konferenciára látogattak el, a Reaktor Warsow inkubátorházban és a Campus Warsaw-ban jártak a nyertes startupok.

A BVK munkatársait és startuppereket Dr. Kovács Zsuzsanna Orsolya nagykövet köszöntötte a nagykövetségén megrendezett fogadáson.

A Wolves World Summit két napján a delegáció tagjai előadásokat hallgattak meg, lehetőségük nyílt B2B találkozók lebonyolítására, és találkoztak Magdalena Beauchamp-pal, a Startup Poland operatív vezetőjével.

A harmadik napon a delegáció a Campus Warsaw – ba látogatott el. A szervezet, amely a világ hat Google alapítású startup központjainak egyike, közép-kelet-európai startupoknak rendez versenyeket és akcelerátor programokat.

„A BVK V4 EYES startup versenye a legjobbkor jött nekünk, ugyanis közeli célunk, hogy Magyarország mellett a többi V4 országban is piacra lépjünk. Néhány hónapja már Lengyelországban elérhető szolgáltatásunk. Piackutatásaink és kezdeti növekedésünk alapján optimisták vagyunk, azonban a következő kritikus feladat, a helyi profi csapat kiépítése. A varsói utazásunk során nagyot léptünk előre ezen a téren, mivel számos B2B találkozón vettünk részt, és olyan helyi vezetőkkel ismerkedtünk meg, akik segítségünkre lehetnek a megfelelő csapattagok megtalálásában. Emellett mély betekintést kaptunk a lengyel startup ökoszisztémába is, és előadhattunk a Reaktor Varsó inkubátorházban” – mondta Csillik Timur, a Rendi CEO-ja és alapítója.

 width=
Startup World Cup & Summit, Prága

A körút második állomásaként, október 16-18 között a prágai Startup World Cup & Summit rendezvényen vettek részt és a prágai Cseh Élettudományi Egyetemen működő Point One üzleti inkubációs és co-working központba látogattak el a startupperek.

A Lucerna Palotában megrendezett Startup World Cup & Summit rendkívül színvonalas és innovatív volt. “Nagyon örülök, hogy részt vehettem a Starup World Cup & Summit-on, ezen a nagyon jól szervezett, látványos rendezvényen. Meglepőnek találtam, hogy ilyen sok európai országból, sőt az USA-ból is érkeztek látogatók. Számomra a legérdekesebbek a szakértők kerekasztal-beszélgetései voltak, kiemelten Karel Janeček, Jean Francois Ott és Volker Hirsch vitája a vállalatok és a vállalkozások jövőjéről. Karel Janecek alapítványával fel is vettem a kapcsolatot, mivel ennek egyik tevékenysége nagyon hasonló a Demosplay-éhez.”
– mondta Ewa Rekosz, a Demosplay vezetője.

Az utazás második napján Gabriela Koláčková, a Point One vezetője fogadta a delegációt, bemutatta az inkubátorház működését, és ismertette annak együttműködését az egyetem különböző karaival. A Point One társszervezőként vett részt a V4 EYES verseny és konferencia lebonyolításában, a partnerek bíznak benne, hogy az együttműködés a jövőben is sikeresen folytatódik.

A harmadik állomás Pozsony, a delegáció utazására november során kerül majd sor, végül a körút Budapesten, a Startupok Éjszakájával zárul, november 23-án.

A V4 EYES tanulmányutak a Külgazdasági És Külügyminisztérium támogatásával valósultak meg.