A főszervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége-vel együttműködve, az Interreg Europe program által finanszírozott Crafts Code nemzetközi projektjének köszönhetően a BVK ingyenesen tudott lehetőséget biztosítani kézműveseknek és kézműveseket összefogó integrátor szervezeteknek a Mesterségek Ünnepe-n való részévételre.
2021. augusztus 20-22. között többszáz érdeklődő kereste fel a Mátyás-templom melletti BVK-standot. Szervezetünk a helyszínen egyrészt tájékoztatást adott vállalkozásfejlesztési tevékenységéről, Smart City-programjáról, valamint vállalkozóknak szóló mikrohitel lehetőségeiről is – amely utóbbi immáron kifejezetten kézművesekre szabottan is elérhető. A kézműveseket integrátorként összefogó Kézimunka Akadémia is jelen volt a standon, és szombaton valamint vasárnap térítésmentes bouillon-hímzés workshopokat tartott az érdeklődőknek.
A Crafts Code projekt célja a kézműipari KKV-k versenyképességének javítása, akadályaik beazonosítása, jó gyakorlatok megosztása. Emellett szintén célunk, hogy a projekt hét országbeli partnere kooperációban fejlessze a tanulást és elősegítse a kapacitásépítő tevékenységek ösztönzését.
A projektben készített “GO ONLINE KALAUZ” kiadvány ingyenesen rendelkezésre állt a Mesterségek Ünnepe rendezvény alatt az érdeklődőknek a standon, amelyet panyizsuzsi modern üveg ékszerek tervezője, hobbi fotós és blogger állított össze. A brosúra alapvetően kézműveseknek szól az online értékesítés fortélyairól, de praktikus információival hasznos lehet szektortól függetlenül bármely olyan vállalkozónak, aki webshopot kíván létrehozni. Nyomtatott formában továbbra is elérhető a Közalapítvány székhelyén!
A projekt keretében szeptember elején ún. stakeholder találkozót is szerveztünk a kézműveseket összefogó integrátor szervezetek részvételével, amelyen Kele János általános igazgató tájékoztatta az egybegyűlteket a projektben készülő akciótervről. Ebben a dokumentumban körvonalazódik majd az a javaslati anyag, amely a jövőben támpontot jelenthet nem csak szakpolitikai ajánlásokhoz, de a támogatások nemzeti szintű allokálásához is.